Eugenia D. Soru

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Eugenia Soru
Replace this image female.png
Născută 17 mai 1901, Piatra Neamţ
Decedată 26 noiembrie 1988, Bucureşti
Ocupaţie chimistă
Sigla Academiei Romane.png
Membru corespondent
al Academiei Române
Ales 2 iulie 1955

Eugenia Soru (n. 17 mai 1901, Piatra Neamţ, judeţul Neamţ - d. 26 noiembrie 1988, Bucureşti), chimistă, membră a Academiei Române.

Biografie

Absolventă a Facultăţii de Chimie a Universităţii din Iaşi, în cadrul căreia susţine şi doctoratul cu teza Potenţialele metalelor în lichidele pure. Urmează stagii de specializare în biochimie, biofizică şi biochimie bacteriană la Strasbourg, la Institutul de Chimie Biologică şi la Institutul de Chimie Fizică (1925) şi la Institutul de Chimie Fizică din Frankfurt (1934).

Admisă, în 1928, ca preparator la Institutul „Dr. I. Cantacuzino”, ocupă, pe rând, funcţiile de asistent, şef de laborator (1944 - 1950) sau şef de departament (1951 - 1970). Activitatea ştiinţifică desfăşurată aici acoperă mai multe domenii: relaţiile între structura şi activitatea biologică a toxinelor şi enzimelor bacteriene, mecanisme fizice şi chimice în procesul de apărare a organismului, enzimologie bacteriană şi altele. Concomitent este şi conferenţiar la Catedra de Biochimie a Universităţii din Bucureşti.

A publicat peste 200 de studii şi articole în reviste de specialitate, din ţară sau străinătate, «Bulletin de l’Académie de Sciences», «Archives de Physique biologique», «Archives Roumaines de Pathologie et de Microbiologie» etc. O contribuţie fundamentală rămâne Tratatul de Biochimie medicală, elaborat în 1953.

Membru corespondent (2 iulie 1955) al Academiei Republicii Populare Române, a fost membră şi a altor instituţii prestigioase de profil, Uniunea Ştiinţelor Medicale, Academia de Ştiinţe Medicale din România, Societatea de Chimie Biologică din Paris şi altele, în numele cărora a participat cu numeroase lucrări la congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale de profil.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.