Federaţia Română de Fotbal

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Emblema FRF în prezent

Federaţia Română de Fotbal (FRF) este autoritatea fotbalistică autorizată, conform legilor româneşti, să organizeze activitatea fotbalistica din România, asociaţie recunoscută de organismele internaţionale FIFA şi UEFA.[1] Continuatoare a demersului de organizare a fotbalului românesc, iniţiat de Asociaţiunea Cluburilor de Fotbal, care la rândul ei continuă activitatea Asociaţia Societăţilor Sportive din România (1909), FRF este înfiinţată la data de 16 februarie 1930 sub denumirea de Federaţia Română de Fotbal Asociaţie, primul preşedinte al acesteia fiind avocatul Aurel Leucuţia. FRF este afiliată la FIFA începând cu anul 1930, iar la forul fotbalistic european UEFA, începând cu anul 1955.

În prezent sediul Federaţiei Române de Fotbal este situat în Bucureşti, într-o clădire din sectorul 2, cunoscută sub denumirea de Casa Fotbalului.

Istoric

Pe plan internaţional, prima federaţie de fotbal din lume a luat fiinţă la Londra în anul 1863, sub numele de The Football Association. În acelaşi an are loc şi întocmirea primului regulament al jocului de fotbal, format din 13 reguli. Nouă ani mai târziu are loc primul joc internaţional de fotbal, disputat între Scoţia şi Anglia. În anii ce urmează acestui eveniment iau naştere o serie de federaţii şi cluburi de fotbal, totodată fiind recunoscută activitatea fotbalistică profesionistă. Un alt eveniment important fotbalistic a avut loc în anul 1888, an în care este organizat în Anglia primul campionat de fotbal din lume.

Activitatea fotbalistică găseşte ecou în mai multe ţări din lume, iar în ţări precum Danemarca, Olanda, Franţa, Italia, Spania, Rusia, Argentina fotbalul primeşte din ce în ce mai multă atenţie. În anul 1900 fotbalul are o primă recunoaştere internaţională în lumea sportului, odată cu participarea acestui tip de competiţie sportivă în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. În acest context, la Paris, în anul 1904 se pun bazele Federaţiei Internaţionale de Fotbal Asociaţie, iar ca sediu al forului a fost ales Amsterdamul.

În toată această perioadă în spaţiul Principatelor Române, fotbalul ca activitate sportivă a cunoscut o dezvoltare destul de discretă. Abia în anul 1904, prin fondarea primului club de fotbal din România, Olimpia Bucureşti, putem vorbi despre fotbal desfăşurat într-un cadru organizat. Cinci mai târziu, în anul 1909, apare primul organism care avea ca atribuţii coordonarea fotbalului în România, intitulat Asociaţia Societăţilor Sportive din România. Ulterior această asociaţie îşi schimbă denumirea în Asociaţiunea Cluburilor de Fotbal. Aceasta din urmă este considerată a fi precursorul viitoarei federaţii de fotbal, Federaţia Română de Fotbal.[2]

În acelaşi an în care a luat fiinţă primul for fotbalistic din România, are loc şi primul campionat naţional, câştigat în 1910 de echipa bucureşteană Olimpia.

La data 16 februarie 1930 se înfiinţează FRF, prin transformare Comisiei Centrale de Fotbal Asociaţie. Organismul nou înfiinţat independent ca for, a hotărât participarea României la Campionatul Mondial din Uruguay, desfăşurat în iulie acelaşi an.

Conducerea FRF

Preşedinţii FRF

Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Index:Preşedinţii FRF.

Bibliografie

  • *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. I Bucureşti, Editura Aramis, 2002

Vezi şi


Eroare la citare: Etichete <ref> există, dar nu s-a găsit nicio etichetă <references/>