Felix Student

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Felix Student şi Student PC/XT au fost o serie de calculatoare proiectate în anii '80 de către prof. dr. ing. Adrian Petrescu şi ing. Francisc Iacob la Institutul Politehnic din Bucureşti.

Felix Student

Felix Student a fost proiectat în 1984/1985 ca un calculator simplu pe 8 biţi, realizat în jurul microprocesorului Z80. Memoria EPROM era de 16 kB, iar memoria RAM de 48 kB. Tastatura era simplă, iar ca dispozitiv de afişare se folosea televizorul alb/negru. Calculatorul dispunea de un port serial, unul paralel (pentru imprimantă), difuzor (pentru aplicaţii sonore) şi de posibilitatea cuplării unui casetofon, care folosea drept dispozitiv de memorie externă.

Calculatorul dispunea de software de bază şi un pachet de aplicaţii compatibile (interpretor BASIC, limbaj de asamblare etc.).

Felix Student urma să intre în fabricaţia de serie în 1985, în Atelierul de producţie al Facultăţii de Automatică din cadrul IPB.

Student PC/XT

Student PC/XT

În 1987 a fost proiectat şi lansat pe piaţă cel de-al doilea model al seriei, Student PC/XT, compatibil cu sistemele IBM PC/XT. Acesta a fost fabricat la I.C.E. Felix Bucureşti până către mijlocul anilor '90.

Calculatorul a fost conceput în jurul microprocesorului Intel 8088, pe 16 biţi, cu frecvenţa de 4.77 MHz. După 1989, Student PC/XT a fost echipat cu modelul Fujitsu MBL8088-1, care putea lucra la o viteză de 10 MHz. Opţional, Student PC/XT putea fi dotat cu un coprocesor matematic Intel 8087, util pentru creşterea vitezei operaţiilor în virgulă flotantă. Întreruperile erau gestionate de către controllerul Intel 8259.

În configuraţia standard, calculatorul dispunea de 256 kB RAM, 64 kB EPROM, adaptor grafic Hercules, controlor pentru o unitate de disc flexibil de 5¼ inci, o ieşire pentru interfaţa paralelă (tip Centronics, pentru cuplarea imprimantei), una pentru monitor (tip DE9F) şi una pentru tastatură (tip DIN). Opţional, pe placa de bază mai puteau fi adăugate module pentru un port paralel suplimentar şi două porturi seriale (COM1 şi COM2). Sistemul nu oferea posibilitatea configurării BIOS-ului.

Din unitatea centrală mai făceau parte o unitate de disc flexibil de 5¼ inci, care putea lucra cu dischete având dublă densitate (360 kB), o sursă de alimentare de 135 W şi, opţional, un hard disk având o capacitate cuprinsă între 10 şi 16 MB. Hard diskul avea un controller special care lucra pe cererea de întrerupere 5.

Tastatura şi monitorul erau separate de unitatea centrală. Tastatura standard era compatibilă PC/XT şi avea 100 de taste. Monitorul era monocrom şi putea afişa 80×25 caractere în mod text sau 720×348 pixeli în mod grafic.

Compatibil cu modelul IBM PC/XT, calculatorul Student PC/XT putea rula orice program scris pentru acesta, inclusiv sistemele de operare MS-DOS sau PC-DOS.

Acest sistem a fost conceput să fie utilizat în aplicaţii de birou (editoare de texte, baze de date), în management, în educaţie, pentru jocuri etc.

În străinătate, preţul unui calculator Student PC/XT ajungea la circa 1.000$.

Bibliografie

  • Automatică, Management, Calculatoare, vol. 49, Editura Tehnică, Bucureşti, 1985.
  • MSX Bruger Bladet, nr. 1 din februarie 1987.