Gheorghe Hagi
de la Enciclopedia României
Gheorghe Hagi | ||
Născut | 5 februarie 1965, Săcele, judeţul Constanţa | |
Ocupaţie | fotbalist, antrenor |
Gheorghe Hagi (n. 5 februarie 1965, Săcele, Constanţa, jud. Constanţa), fotbalist. A activat 19 ani în fotbalul profesionist, la nivel de club adunând 513 meciuri şi 237 de goluri, fiind considerat cel mai bun fotbalist român al secolului trecut. De asemenea, pentru echipa naţională de fotbal a strâns 125 de selecţii şi 35 de goluri, fiind cel mai bun marcator.
După retragerea din fotbalul activ, Hagi şi-a început cariera de antrenor, în paralel fondând o şcoală de fotbal.
Cariera fotbalistică
Gică Hagi şi-a început cariera în fotbal la echipa de copii şi juniori a Farului Constanţa, sub îndrumarea lui Iosif Bukossy, fiind oficial legitimat la 13 ani. Doi ani mai târziu, este selectat de Federaţie în lotul echipei Luceafărul Bucureşti, care în acea perioadă era practic echipei naţionale de juniori a Românei, locul unde se formau marile talente. După alţi doi ani tânărul Gică se întoarce la Farul Constanţa, fapt ce a marcat şi debutul său în Divizia A la 11 septembrie 1982.
Un an mai târziu se transferă la Sportul Studenţesc. Va activa la această formaţie timp de patru ani, perioadă care a marcat ascensiunea sa în topul fotbalului românesc, fiind doi ani consecutiv golgheter. La 10 august 1983, Hagi îşi face debutul în echipa naţională într-un meci disputat în compania Norvegiei şi încheiat cu o remiză albă. Un mai târziu va face parte din lotul echipei naţionale care a participat la Euro '84 din Franţa.
În iarna 1986/1987, Gheorghe Hagi este împrumutat la proaspăt campioana Europei de atunci, Steaua Bucureşti, în vederea cooptării în lotul pentru partida cu Dinamo Kiev din Supercupa Europei. Deşi contractul iniţial a fost doar pentru acest meci, după ce Hagi a fost autorul singurului gol, victorios, el nu a mai fost lăsat să se întoarcă în Regie. În cei patru ani petrecuţi în roşu-albastru, Gică Hagi s-a consacrat definitiv în fotbalul internaţional. Şi-a înscris în palmares 3 titluri şi 2 cupe, participând la semifinala CCE din 1988 şi la finala din 1989.
Anii '90 au reprezentat perioada de glorie a fotbalului românesc, a cărui lider incontestabil a fost Gheorghe Hagi. Din poziţia de căpitan a condus echipa la trei turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal: Italia 1990 (optimi), SUA 1994 (sferturi), Franţa 1998 (optimi), şi la două turnee finale ale Campionatului European: Anglia 1996 (grupe), Belgia/Olanda 2000 (sferturi). Meciul din sferturile acestei ultime competiţii, pierdut în faţa Italiei cu 0-2, va fi ultimul oficial pentru Gică Hagi în tricolor, de altfel, fiind eliminat în repriza secundă după un conflict cu arbitrul.
De asemenea, în aceeaşi perioadă a jucat pentru cele mai bune echipe de fotbal din Europa consacrându-se drept unul dintre cei buni fotbalişti ai planetei. După turneul final din 1990, Hagi a fost cumpărat de clubul spaniol Real Madrid, însă nu a reuşit să se adapteze, motiv pentru care doi ani mai târziu a fost vândut la Brescia Calcio, ajutând echipa să promoveze în Serie A.
După excepţionala prestaţie din Statele Unite, FC Barcelona l-a achiziţionat pe jucătorul român. În 1996, Gică se transferă la Galatasaray Istanbul, formaţia cu care va avea cele mai mari reuşite în plan fotbalistic, câştigând o popularitate imensă printre suporterii turci. Câştigă 4 titluri şi 2 cupe ale Turciei, iar în anul 2000 va conduce echipa spre câştigarea Cupei UEFA şi Supercupei Europei.
Sezonul competiţional 2000/2001 va fi ultimul în fotbalul activ. De asemenea, pe 24 aprilie 2001 a fost organizat un eveniment denumit Gala Hagi în onoarea jucătorului român, organizându-se un meci festiv de retragere, în care s-au întâlnit România şi o selecţionată mondială formată din foşti colegi de la echipele de club.
Cariera de antrenor. Ultimii ani
Gică Hagi nu a stat departe de gazon, în toamna anului 2001 fiind chemat să conducă echipa naţională, de data aceasta din poziţia de antrenor. Se retrage după numai trei luni, România nereuşind să se impună în barajul cu Slovenia, ratând astfel calificarea la turneul final din Coreea de Sud şi Japonia. După doi ani de pauză, Hagi se întoarce în Turcia unde preia formaţia Bursaspor. Deşi nu reuşeşte rezultate spectaculoase trece apoi la echipa sa de suflet, Galatasaray Istanbul, cu care, în doi ani, reuşeşte să câştige o cupă a Turciei.
După un conflict cu patronii turci, Hagi se întoarce în România. Aici are două experienţe nereuşite la Poli Timişoara şi Steaua Bucureşti. În ultima perioadă s-a dedicat şcolii sale de fotbal pe care a fondat-o la Constanţa, unde încearcă să crească o nouă generaţie de aur.