Hosman

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul Hosman
Satul
Hosman

Comuna Nocrich
Judeţul Sibiu (SB)

Stema judetului Sibiu.png
Atestare 1317
Populaţie 707 locuitori

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Satul Hosman, face parte din comuna Nocrich, situat la 8 km de sediul Consiliului Local Nocrich, la 24 km de municipiul Sibiu şi la 36 km de oraşul Agnita, în imediata apropiere a Văii Hârtibaciului.

Scurt istoric

Satul Hosman a fost atestat în anul 1317 sub denumirea de ecclesia de Holzmenia sau Helzmenia, nume care se schimbă de-a lungul anilor după cum urmează:-1485-Holczmeng, Holzmang;-1488-Holzmengen;-1506-Holczman;-1636-Oltzmany, Oltzman;-1760-1762-Holtzmany;-1839-Holtzman; Holtzmannthal, Holtzmengen;-1854-Holzmany, Holzmengen, Holtman.

În anul 1456 Hosmanul a fost distrus în întregime de Vlad Ţepeş, deoarece localnicii s-au opus dorinţei acestuia de a-i supune. Satul a fost însă refăcut în 1479, conform unui document. Inventarul mobil al parohiei a fost predat scaunului Nocrich (din care făcea parte şi Hosmanul cu menţiunea până la repopularea comunei).

În anul 1500 satul Hosman a fost refăcut şi repopulat, având o populaţie de 14 familii, fiind comuna liberă. În anul 1532 populaţia Hosmanului a devenit egală cu cea din Nocrich, după ce în 1528 parohia din comună a recăpătat averea mobilă predată Nocrichului cu ocazia evenimentelor din 1479.

În anul 1722 conscripţia pentru impozit efectuată, arăta că în cele şase comune locuite de saşi (comuna Alţâna, comuna Nocrich, comuna Marpod, comuna Hosman, comuna Chirpăr, comuna Pelişor) existau 425 de gospodării săseşti şi 249 gospodării româneşti.

În anul 1764 scaunul Nocrich hotărăşte, în înţelegere cu reprezentanţii Hosmanului, ca nici un om care locuieşte în afara comunei nu mai are dreptul să moştenească pământ aflat în raza comunei. Această interdicţie se datorează situaţiei creată de cei care, stabiliţi în altă parte, moştenind pamant şi neputând să îl lucreze, îl vindeau celor care dădeau mai mulţi bani, indiferent dacă erau sau nu din Hosman. S-a ajuns, în acest fel, la înstrăinarea unei părţi însemnate din hotarul comunal, fapt care l-a determinat pe judele din Nocrich să dea porunca de mai sus.

Lăcaşuri de cult

  • Biserica "Cuvioasa Paraschiva'' s-a clădit în anul 1875 din piatră, cărămidă şi a fost acoperită cu ţiglă şi tablă galvanizată. A servit cultul greco-catolic, până în anul 1948. Biserica nu poate fi încadrată într-un stil definit. Nu se cunoaşte provenienţa fondurilor care au stat la baza construirii bisericii. În turnul bisericii sunt două clopote: unul de 30 kg, din 1925 şi celălalt de 220 kg din anul 1947. Înaintea acestei biserici a existat una de lemn, datând din secolul XVII-lea, adusă din comuna Cârţişoara de credincioşii ortodocşi din Hosman.
  • Biserica "Buna Vestire" s-a zidit în anul 1897 din piatră, cărămidă şi ţiglă. Turnul a fost ridicat în 1898, acoperişul terminându-se în anul 1902. Planul edificiului a fost întocmit de arhitectul Kappiter Karoly din Sibiu. Fondul de zidire a fost creat de preotul Iosif Morar. Biserica are două clopote: unul turnat în 1900 şi unul cumpărat în 1925. Primul clopot pe care l-a avut biserica, donat de guvernatorul Montenuova, în 1863, a fost luat în război, pentru cerinţele frontului.
  • Biserica romano-catolică fortificată(acum evanghelică) Biserică monument istoric, construită în prima variantă în anul 1275, înconjurată de ziduri de cetate se află în stare bună şi astăzi.
  • Biserica Popistaşilor

Imagini

Bibliografie

  • Colecţia "Micromonografii locale", editura Etape, Sibiu.