Ignatie Darabant

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ignatie Darabant
Replace this image male.png
Născut  ?, judeţul Sălaj
Decedat 31 octombrie 1805, Mânău, judeţul Maramureş
Ocupaţie episcop
Religie greco-catolic

Ioan (Ignatie) Darabant (n. ?, judeţul Sălaj - d. 31 octombrie 1805, Mânău, judeţul Maramureş) a fost preot greco-catolic, episcop, luptător pentru emanciparea românilor din Transilvania.

Originea şi familia

Nu se ştie data la care s-a născut Ioan Darabant, doar zona, şi anume că s-a născut în judeţul Sălaj.

Activitatea

La data de 8 septembrie 1785 el se călugăreşte la biserica Sfânta Treime din Blaj, primind numele monahal de Ignatie. Pe tot parcursul activităţii sale de monah a promovat cultura şi literatura română în Transilvania.

A fost vicarul general al episcopilor Atanasie Rednic, Grigore Maior şi Ioan Bob. A candidat la funcţia de episcop de Alba Iulia şi Făgăraş, fiind în final ales episcop de Oradea, la data de 8 aprilie 1788. Sfinţirea ca episcop a fost făcută în anul 1790, la Blaj, de către episcopul Ioan Bob.

La 21 februarie 1792 a înfiinţat un seminar pentru tinerii care doreau să îmbrăţişeze cariera preoţească, acesta fiind cel mai vechi aşezământ de educaţie românească după cele de la Blaj.

La 17 iulie 1797 a fost numit consilier intim de stat.

În anul 1800 a început zidirea catedralei greco-catolice din Oradea, în locul celei distruse de un incendiu în anul 1736. Doar turnul catedralei a fost ridicat în timpul vieţii sale. Tot în acelaşi an a făcut planuri pentru înfiinţarea unui seminar teologic la Beiuş.

Moştenirea

  • O stradă din Oradea, judeţul Bihor, se numeşte Ignatie Darabant.

Bibliografie

  • Bălaş, Otilia; Bódis, Ottilia - Oameni de seamă ai Sălajului, Dicţionar bibliografic, volumul I, A-K, Zalău, 2004
  • Prunduş, Silvestru Augustin; Plaianu, Clemente - Catolicism şi ortodoxie românească. Scurt istoric al Bisericii Române Unite, Casa de editură "Viaţa creştină", Cluj-Napoca, 1994 ISBN 973-96224-2-9