Ioan Flueraş

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Flueraş
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 2 noiembrie 1882, Chereluş, judeţul Arad
Decedat 7 iunie 1953, Gherla, judeţul Cluj
Ocupaţie publicist, deputat, politician
Partide Social-Democrat

Ioan Flueraş (n. 2 noiembrie 1882, Chereluş, judeţul Arad - d. 7 iunie 1953, Gherla, judeţul Cluj) a fost un lider social-democrat, vicepreşedinte al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1918, deputat, publicist. Persecutat politic de regimul comunist, a murit asasinat în închisoarea de la Gherla.

Biografie

Ioan Flueraş s-a născut într-o familie de ţărani. Familia sa având doar puţin pământ, el a învăţat de la tatăl său să scrie şi să citească, iar primele patru clase de şcoală le-a urmat la şcoala confesională din localitatea natală. Pentru că familia nu dispunea de mijloace băneşti pentru a-l trimite la o şcoală secundară pentru continuarea studiilor, Ioan a fost dat ucenic la un rotar din localitatea Pâncota, judeţul Arad. El şi-a susţinut examenul de calfă în anul 1901 şi apoi s-a angajat la un atelier de rotărie din oraşul Arad.

Tot în anul 1901, la Arad, Ioan Flueraş s-a înscris în Partidul Social Democrat, în rândurile căruia va activa până la moarte, fiind unul dintre principalii militanţi ai partidului. A colaborat la ziare muncitoreşti locale, precum şi la ziarul "Adevărul" din Budapesta, organ al P.S.D. din Ungaria. A candidat în anul 1905 în alegerile pentru parlamentul din Budapesta, din partea P.S.D., dar nu a fost ales. În anul 1906 a fost ales în comitetul central la P.S.D. Ungaria, la compartimentul propagandă şi presă, devenind din 1911 redactor responsabil al ziarului "Adevărul" din Ungaria, până în anul 1914, când ziarul a fost suspendat. Din anul 1907 până în 1918 a locuit la Budapesta, iar în timpul primului război mondial a fost mobilizat şi a lucrat în fabrica de avioane din insula Csepel.

La 1 octombrie 1918 scoate seria nouă a ziarului "Adevărul", pledând pentru cauza naţională a românilor.

A fost ales în 1918 membru în Consiliul Naţional Român Central, participând la dezbaterile acestuia şi la tratativele cu delegaţia ungară, care au avut loc în noiembrie 1918 la Arad. A contribuit la definitivarea rezoluţiei Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi a fost ales vicepreşedinte al acesteia.

La 1 decembrie 1918 a fost ales secretar general al P.S.D. Între anii 1921-1926 a fost redactor responsabil al gazetei "Tribuna socialistă" din Cluj.

A participat în anul 1920 la Conferinţa de Pace de la Paris, făcând parte din delegaţia oficială a României.

În 1924 a participat la Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva, apoi la cea de la Londra.

În 1929 a participat la al doilea Congres al Internaţionalei a II-a, de la Moscova, făcând parte din delegaţia socialiştilor români.

Din anul 1922 s-a stabilit la Bucureşti, unde a lucrat până în anul 1938 în cadrul Ministerului Muncii.

În perioada 1927-1932 a fost ales de trei ori deputat în Parlamentul ţării.

În 1944 a participat la reorganizarea P.S.D., dar a refuzat colaborarea cu P.C.R. Petru Groza i-a oferit postul de ministru al muncii în guvernul constituit la 6 martie 1945, dar Ioan Flueraş a refuzat, din cauză că noul guvern era supus ocupantului sovietic. A fost arestat de autorităţile comuniste timp de trei luni, pe motiv că a răspândit "manifeste interzise".

La Congresul P.S.D. din 1946 s-a hotărât ca acesta să participe la alegerile parlamentare din acel an pe o listă comună împreună cu P.C.R. Ca urmare, sub preşedinţia lui Titel Petrescu, s-a format un P.S.D. independent, care nu dorea colaborarea cu comuniştii. La acest nou partid a aderat şi Ioan Flueraş, activând în rândurile sale până în anul 1948, când a fost arestat în luna iunie de autorităţile comuniste. A fost condamnat la cincisprezece ani temniţă grea pentru "înaltă trădare".

Din anul 1949 până în anul 1952 a fost deţinut în penitenciarul Jilava. A fost transferat de aici la penitenciarul Gherla la data de 5 februarie 1952.

A murit la 7 iunie 1953, în închisoarea de la Gherla, judeţul Cluj.

Bibliografie

  • Roz, Alexandru - Ioan Flueraş, un lider social-democrat mort în închisorile comuniste, Anuarul Institutului de Istorie "Gh. Bariţ", Cluj-Napoca, 2003.

Bibliografie recomandată

  • Radu, Sorin - Ion Flueraş : (1882–1953) : social-democraţie şi sindicalism, Editura Nemira, Bucureşti 2007, ISBN 978-973-569-948-2

Legături externe