Ioan Jovian Brad

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Jovian Brad
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 1817, Orlat, judeţul Sibiu
Decedat 4 februarie 1890, ?
Ocupaţie profesor, prefect de legiune
Căsătorit cu  ?
Părinţi  ?
Copii  ?

Ioan Jovian Brad (n. 1817, Orlat, judeţul Sibiu - d. 4 februarie 1890, ?) a fost profesor, revoluţionar paşoptist, prefect al Legiunii Sibiului şi a Legiunii Făgăraşului.

Biografie

După absolvirea cursurilor primare a urmat cursurile gimnaziale la Blaj, în acelaşi timp studiind şi la Săcărâmb montanistica.

După terminarea studiilor s-a stabilit în Muntenia, la Craiova, unde a profesat ca profesor de limba germană.

La izbucnirea revoluţiei paşoptiste în Transilvania s-a întors acasă, participând la adunarea din 10 septembrie 1848 a comunelor de pe raza cărora se recrutau grănicerii Regimentului 1 valah de graniţă de la Orlat. De aici a plecat împreună cu Axente Sever şi cu 2.000 oameni înarmaţi pentru a participa la a treia adunare naţională de la Blaj. La această adunare I. J. Brad a fost numit prefect al Legiunii Sibiului.

După ce la conducerea Legiunii Sibiului a fost numit prefectul Ioan Brote, I. J. Brad a primit conducerea Legiunii Făgăraşului şi începând cu luna octombrie 1848 a participat cu aceasta la operaţiunile militare ordonate de comandamentul austriac. A dezarmat formaţiunile militare maghiare din Ţara Bârsei şi a primit misiunea să menţină ordinea în ţinuturile locuite de secui.

După puţin timp a intrat în armata austriacă şi din acest moment se ştiu foarte puţine lucruri despre activitatea sa.

A murit la 4 februarie 1890.

Bibliografie

  • Valentin Borda, Viorica Dutcă, Traian Rus - Avram Iancu şi prefecţii săi, Casa de editură Petru Maior, Târgu Mureş, 1997. ISBN 973-97703-7-1