Ioan Strat

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Strat
Ioan Strat.jpg
Născut 1836, Roman, judeţul Neamţ
Decedat 21 octombrie 1879, Bucureşti
Mormânt la Gioseni, Bacău
Căsătorit cu Fortunée Eudoxie Savalan

Ioan Strat (alternativ Ion Strat [1], n. 1836, Roman, judeţul Neamţ - d. 21 octombrie 1879, Bucureşti), jurist, economist, profesor, primul rector al Universităţii din Iaşi, politician, senator, deputat, de două ori ministru al Finanţelor, ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice, diplomat la Paris şi Constantinopol. A fost un promotor al liberalismului economic.

Originea. Studiile

S-a născut la Roman, în familia lui Dimitrie Strat, boier, agă, prefect de Roman şi senator. Mama sa se trăgea la rândul ei dintr-o veche familie de boieri moldoveni. Educaţia primară a primit-o în casa părintească de la Roman şi la moşia familiei din Băcnăşeni (Bacău), sub supravegherea unui profesor german venit de la Heidelberg. După ce a terminat studiile secundare în ţară a plecat la studii în Germania, mai întâi la Heidelberg şi apoi la Universitatea din Berlin, unde a studiat dreptul.

După patru ani, în 1859, a obţinut doctoratul cum laude, cu teza De Italorum Jure Criminale. Dintre toţi cei care au studiat activitatea lui, Nicolae Iorga este singurul care menţionează că în această perioadă de studii, tânărul Strat a efectuat şi studii economice.

Începuturile carierei universitare. Primul Rector al Universităţii din Iaşi

La scurt timp după reîntoarcerea în ţară a fost numit la 7 iulie 1860 în funcţia de Secretar al Cabinetului Ministrului Treburilor Interne condus de Mihail Kogălniceanu. Din toamna aceluiaşi an este încadrat ca profesor de economie politică şi finanţe la Facultatea de Drept la Universitatea din Iaşi care tocmai se inaugura (26 octombrie 1860), prima universitatea a ţării, continuatoare a Academiei Mihăilene. La scurt timp a fost ales Decan al Facultăţii.

Deoarece Simion Bărnuţiu a fost nevoit să refuze să predea rectoratul universităţii, pe motiv că nu era împământenit în Moldova, consiliul l-a ales prin vot pe Ioan Strat în calitatea de rector al Universităţii. A deţinut această funcţie pentru puţină vreme întrucât a intrat în conflict cu Ministerul Cultelor condus de D. Cantacuzino, încercând să apere autonomia instituţiei de ingerinţele politicului. În ianuarie 1862 şi-a dat demisia din funcţia de rector şi de cea de profesor. Va fi reintegrat în învăţământ abia în ianuarie 1863, pe post de profesor de economie politică la Facultatea de Drept din Bucureşti, dar va demisiona definitiv în toamna aceluiaşi an.

Cariera politică. Ministru

În paralel cu predarea economiei politice, Strat practica avocatura şi începuse să scrie pentru ziarele "Ateneul român" şi "Trecutul". După demisia de la Universitate el a continuat munca de ziarist şi de avocat. După o perioadă tranzitorie de circa doi ani, Strat a intrat în politică. În 1864, domnul Alexandru Ioan Cuza l-a numit membru în Consiliul de Stat şi tot în acelaşi an l-a numit membru al Senatului.

În 26 ianuarie 1865 i-a fost încredinţată conducerea Ministerului de Finanţe în guvernul Constantin Bosianu. Nu a avut timp să pună în aplicare strategia şi concepţia sa financiară întrucât guvernul Bosianu a căzut la 14 iunie 1865. În aprilie 1866 este ales membru în Adunarea Constituantă ca deputat de Mihăileni (Dorohoi). În iulie 1866 reintră în guvern, în cabinetul lui Ion Ghica, înlocuindu-l pe C. A. Rosetti în funcţia de ministru al Cultelor şi Învăţământului Public. Va deţine acest portofoliu până în martie 1867, timp în care va câştiga încrederea lui Carol I. Ca urmare a acestui lucru, principele i-a încredinţat mai multe misiuni diplomatice în străinătate.

Activitatea diplomatică

Având de partea lui susţinerea lui Carol I şi fiind un bun cunoscător a limbilor franceză şi germană, în a doua perioadă a activităţii sale Ioan Strat a luat calea diplomaţiei. Cariera diplomatică a început-o la 14 decembrie 1868 ca agent la Paris. Cât a fost la Paris a avut mandat să reprezinte România pe lângă regele Victor Emanuel al Italiei. În mai 1870 a fost însărcinat cu o nouă misiune la Constantinopol, unde l-a înlocuit pe Dimitrie A. Sturdza, plecat la Berlin pentru soluţionarea afacerii Strousberg. În iunie se reîntoarce la Paris, petrece o perioadă la Londra şi este trimis şi la Berlin, tot în chestiunea Strousberg. Din martie 1871 se transferă la Constantinopol, unde se căsătoreşte cu Fortunée Eudoxie Savalan, de viţă nobilă, din San Stefano. În fine, se reîntoarce la Paris în mai 1872, unde va sta până în mai 1875, când se întoarce definitiv în ţară.

Ministru de Finanţe pentru a doua oară

Reîntors în ţară, după aproape şapte ani de diplomaţie, Ioan Strat este ales deputat în colegiul II Suceava. Ca deputat se implică în chestiunea Convenţiei Comerciale cu Austro-Ungaria, de mare importanţă pentru economia ţării (mai târziu, în 1886, după expirarea convenţiei, avea să se declanşeze războiul vamal dintre România şi Austro-Ungaria). După remanierea guvernului Lascăr Catargiu, a fost numit pentru a doua oară ministru de Finanţe în guvernul remaniat. Va fi ministru pentru puţin timp: din 30 ianuarie până în 31 martie 1876, când guvernul a demisionat.

Ultimii ani

După demisia guvernului Lascăr Catargiu, Ioan Strat a decis să se retragă definitiv din prim-planul vieţii politice şi diplomatice. Cu toate că este ales senator în 1877, se menţine departe de scena publică şi doar participă sporadic la discuţiile parlamentare. Printre ultimele sale activităţi politice notabile va fi contribuţia la discutarea Tratatului cu Germania.

Măcinat de boală, Ioan Strat s-a stins prematur în ziua de 21 octombrie 1879, în hotelul Bulevard din Bucureşti. Avea doar 43 de ani şi activase timp de douăzeci de ani în viaţa publică. La funeraliile sale de stat au participat mai toţi înalţii demnitari. Trupul său a fost înmormântat în locul de veci al familiei de la Gioseni, Bacău.

Activitate Mandat
Senator 1864 - 1866 • 1877 - 1879
Deputat 1866 - 1867 • 1875 - 1877
Ministrul Finanţelor 26 ianuarie 1865 - 14 iunie 1865
30 ianuarie 1876 - 31 martie 1876
Ministrul Cultelor 19 iulie 1866 - 21 februarie 1867

Opera

  • Un coup d'oeil sur la question roumaine, 1858, Paris şi Berlin
  • Tratat Complet de Economie Politică (sau simplă expunere a modului cum se formează, se distribuie şi se consumă bogăţiile), 1870

Bibliografie

  • NECHITA, Vasile C.; POHOAŢĂ, Ion M., Din istoria liberalismului economic în România. Ion Strat - un deschizător de drumuri, Editura Porto-Franco, Galaţi 1993
  • SLĂVESCU, Victor, Ion Strat. Economist, financiar şi diplomat, 1946
  • BULEI, Ion; MAMINA, Ion, Guverne şi guvernanţi (1866 - 1916), Editura Silex, Bucureşti, 1994

Note

  1. folosit după moartea sa, numele "Ion" nu apare în nici unul dintre documentele vremii; acestea menţionează doar forma "Ioan"