Ion V. Socec

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ion V. Socec
Ion V Socec.jpg
Născut 1830, Săcele, judeţul Braşov
Decedat 1896
Ocupaţie librar, editor

Ion V. Socec (n. 1830, Săcele, judeţul Braşov - d. 1896), librar şi editor, un pionier în domeniul vânzării şi al editării de carte, unul din cei mai mari comercianţi de carte ai perioadei, membru al Camerei de Comerţ. De-a lungul timpului, Ion V. Socec împreună cu fratele său Emil au dezvoltat în România o adevărată industrie de carte, fiind implicaţi atât în vânzarea de carte cât şi în producţia şi tipărirea de carte. Pe lângă Casa de editură Socec şi librăriile Socec, fraţii Socec deţineau o tipografie, o fabrică de cartonaje - pe strada Berzei, o litografie, zincografie şi chiar o bibliotecă - în Bucureşti pe strada Enei. În 1907 Casa de editură Socecu devenea principală casă de editură, iar Librăria Socec cea mai renumită librărie din România.

Biografie

Născut în 1830 în Săcele, judeţul Braşov, Ion V. Socec s-a refugiat de la vârsta de 18 ani în Ţara Românească. Ajuns în Bucureşti lucrează pentru o perioadă în librăria negustorului de carte George Ioanid, loc în care deprinde tainele meseriei de vânzător de carte. După ce ajută la dezvoltarea afacerii cu carte a lui Ioanid, Socec rupe colaborarea cu acesta cu gândul de înfiinţa propria librărie. În 1871, împreună cu Belgasoglu deschide o librărie la parterul Hanului Şerban Vodă.

În anul 1871, împreună cu Teclu - proprietarul unei tipografii în Braşov, Socec deschide Atelierele de Arte Grafice, prima instituţie de arte grafice din România. Mai târziu va rămâne unicul proprietar al acestor ateliere şi adaugă tipografiei un atelier de litografie, pe care le numeşte Stabiliment de toate artele grafice.

Din 1873 Socec va edita o colecţie de carte ilustrată pentru copii, iar din 1875 începe să publice operele autorilor clasici români.

Bibliografie

Vezi şi