Lelia Băjenescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Lelia Băjenescu
Replace this image female.png
Alte nume Lilly
Născută 21 mai 1908, Corlate, Dolj
Decedată 15 decembrie 1980, Craiova
Părinţi Gheorghe şi Smaranda Petrescu

Lelia Constanţa Băjenescu [Lilly] (n. 21 mai 1908, loc. Corlate, jud. Dolj – d. 15 decembrie 1980, Craiova). Prima radio-amatoare din România.

Biografie

Fiica lui Gheorghe şi a Smarandei Petrescu, susţine bacalaureatul la Liceul „Elena Cuza” din Craiova în 1926.

Se căsătoreşte în 1929 cu ofiţerul de transmisiuni Ioan T. Băjenescu care, împreună cu doctorul craiovean Alexandru Savopol, a construit prima staţie de emisie-recepţie pe unde scurte din România şi a pus bazele radio-clubului CV5 din Craiova, în 1928. Lelia Băjenescu este repede atrasă de activitatea soţului ei.

Învaţă radiofonia şi alfabetul Morse, participă la construcţia şi darea în exploatare a aparatelor de emisie-recepţie şi devine pe nesimţite stăpână pe toate aspectele cheie ale radio-amatorismului. În curând „iese în eter” şi devine, în 1926, prima femeie radio-amatoare din România folosind indicativul soţului YL CV5BI. Stăpânind bine franceza şi germana reuşeşte zeci de mii de legături radiofonice pe toate meridianele.

Din păcate, dintre QSL-urile adunate de-a lungul anilor ca dovadă a acestor legături, n-a mai rămas aproape nimic, întrucât, imediat după instaurarea regimului comunist, mai toate au fost arse, căci ele erau dovada „legăturilor cu duşmanii din exterior ai ţării”.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.