Măcin

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Măcin

Judeţul Tulcea (TL)

Stema judetului Tulcea.png
Localităţi componente
Atestare 100
Suprafaţă 3.4 km²
Populaţie 10890 locuitori (2010)
Densitate 3202.94 loc./km²
Primar Andone Ichim (PSD)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Măcin este al doilea oraş ca mărime din judeţul Tulcea, situat în nord-vestul Dobrogei, la poalele de nord-vest ale Munţilor Măcin, pe dreapta braţului Măcin, la 77 km vest nord-vest de municipiul Tulcea.

Istorie

Măcinul are o istorie foarte veche care se leagă de existenţa cetăţii Arrubium, castru roman documentat încă din anul 100 e.n, şi chiar mai devreme, descoperirile arheologice arătând urme de existenţă din secolele III-IV î.e.n. Cetatea a avut o importanţă ridicată chiar şi după plecarea romanilor, sub bizantini şi apoi sub otomani. A fost punct vamal şi reşedinţă de plasă. Cu toate acestea, economia sa a fost una slabă şi nu s-a dezvoltat ca port important.

O nouă viaţă a localităţii a început după 1877 şi unirea Dobrogei cu România. La scurt timp este declarată „comună urbană” şi reşedinţă de plasă, dar cu toate acestea nu va creşte foarte mult. Abia după 1868, odată cu planul de industrializare a ţării, Măcinul va beneficia de investiţii industriale semnificative şi prin urmare va creşte şi numărul de locuitori.

Obiective turistice

  • Ruinele cetăţii romano-bizantine
  • Geamia din 1860
  • Hanul vechi din secolul al XVIII-lea

Bibliografie

  • Ghinea, Dan, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note