Mănăstirea Tismana

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mănăstirea Tismana
Colaj Manastirea Tismana.jpg
Profilul bisericii
Confesiune ortodoxă
Hram Adormirea Maicii Domnului
Datare 1378
Date despre biserică
Oraş Tismana, judeţul Gorj / [[]]
Website http://www.manastirea-tismana.go.ro/

Mănăstirea Tismana este un lăcaş de cult în judeţul Gorj, la circa 5 km nord de oraşul Tismana. Este aşezată pe muntele Stârmina şi poartă numele tisei, o specie de conifer care în trecut domina pădurile din împrejurimi. „Tismana” mai înseamnă şi „loc fortificat cu ziduri”, explicaţie care vine în legătură cu descoperirile arheologice de aici, care au scos la iveală urmele unei cetăţi daco-romane.

Mănăstirea a fost întemeiată în secolul XIV de către cuviosul Nicodim cel Sfinţit, cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi Radu I şi al fiilor acestuia Dan I şi Mircea cel Bătrân. Mănăstirea fost amplasată lângă „biserica mică din lemn dintr-un tis mare ce era atunci, înaintea peşterii celei mari”. A fost sfinţită la 15 august 1378, fiindu-i dat hramul Adormirea Maicii Domnului. Ca atestare documentară, primul document care vorbeşte despre mănăstire este un hrisov al voievodului Dan I datat 3 octombrie 1385.

Cuviosul Nicodim, întemeietorul Mănăstirii, s-a născut la începutul secolului XIV la Prilep, în Macedonia. Stabilit în Valahia, a depus eforturi însemnate pentru a atrage sprijinul necesar construirii mănăstirii. După ce a reuşit să o întemeieze, a fost făcut arhimandrit de către patriarhul Constantinopolului, iar Mănăstirea Tismana a devenit arhimandrie, de ea depinzând mănăstirile Vodiţa, Gura Motrului, Prislop, Topolniţa şi schiturile din zonă.

Arhitectura mănăstirii este în stil bizantin, specific secolului XIV. Se aseamănă ca stil cu bisericile contemporane din Macedonia şi Muntele Athos, având însă particularităţi caracteristice arhitecturii româneşti.

Biserica mănăstirii este construită direct pe stâncă, în plan triconic, cu turle pe naos, pronaos şi pridvor şi este susţinută de contraforţii şi pridvorul care o înconjoară parţial. De-a lungul timpului a cunoscut numeroase transformări.

În anul 1650, Matei Vodă Basarab a zidit Biserica Spitalului Mănăstiresc. Aceasta este pictată de Dimitrie Nicolaide în anul 1948 şi încorporează câteva vitralii donate de George Coşbuc.

Biserica mare a fost pictată în anul 1564 de zugravul Dobromir din Târgovişte, cu bani de la marele vornic Nedelcu. Pictura este în stil post-bizantin, policromă, în frescă aplicată peste prima tencuială a bisericii. Peste picturile iniţiale au fost făcute de-a lungul timpului numeroase restaurări şi modificări.

Bibliografie

  • Scurt istoric, Mănăstirea Tismana, consultat 2011