Margareta Giurgea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Margareta Giurgea
Replace this image female.png
Născut 19 august 1915, Bucureşti
Ocupaţie fizician
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 12 martie 1992

Margareta Giurgea (n. 19 august 1915, Bucureşti), fizician.

Biografie

A urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe la Secţia Fizico-Chimică a Universităţii Bucureşti, susţinându-şi doctoratul în 1943 sub îndrumarea profesorului Eugen Bădărău. A activat ca profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti, la catedra de Acustică şi Optică, unde a parcurs toate treptele, de la asistent la profesor (1937 - 1970), la Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic din Bucureşti, cercetător la Institutul de Fizică al Academiei (din 1949) şi la Institutul de Fizică şi Tehnologia Materialelor.

S-a ocupat cu organizarea la Bucureşti a Colocviului internaţional «Optical and Spectroscopic Phenomena in Ionic Crystals» (1968) şi a unor conferinţe privind cristalele lichide, în unele ţări est-europene. Cercetări în domeniile descărcărilor electrice în gaze, spectroscopiei de absorbţie, împrăştierii luminii în lichide pure, soluţiilor de polimeri, noncristalelor pure şi dopate, conducţiei electrice în polimeri solizi, cristalelor lichide etc.

A publicat, în colaborare cu Leontina Nasta, volumul Optica, ca parte a colecţiei Biblioteca profesorului de fizică iniţiată de academician Şerban Ţiţeica.

Membru corespondent (9 martie 1991) şi titular (din 12 martie 1992) al Academiei Române, preşedinta Secţiei de Ştiinţe Fizice a Academiei Române (1992 - 1995). A primit Premiul Academiei Române în 1968.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.