Maria Peter

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Peter
Replace this image female.png
Născută 1 ianuarie 1925, Sava, Bistriţa Năsăud
Decedată 9 iulie 2005
Ocupaţie interpret de muzică populară

Maria Peter (n. 1 ianuarie 1925, Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud - d. 9 iulie 2005) a fost una dintre cele mai cunoscute interprete ale folclorului năsăudean.

Viaţa

În 1942 împreună cu fratele său Nicolae s-au refugiat la Cernăuţi, unde aveau un unchi. În 1946 a venit la Cluj-Napoca, lăsând în urmă un logodnic care a murit într-un lagăr comunist sovietic. Funcţionarul care i-a completat actele pentru buletin, Alexandru Peter născut la Pâglişa, a devenit soţul său. La doar şase luni după căsătorie, soţul său a fost arestat. Era în primăvara lui 1948, comuniştii veniseră la putere şi se pregăteau de alegeri în martie. A fost dată afară din locuinţă şi abia după o jumătate de an a primit veşti despre soţul său: se afla la închisoarea din Aiud, alături de alţi mari „duşmani ai poporului”, precum prinţul Ghica, prinţul Sturza sau marele industriaş Malaxa. Acolo, soţul său s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi, la scurt timp, a murit. Nu s-a mai recăsătorit.

A fost binecuvântată în casa părintească de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a semnat Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918. L-a cunoscut pe regele Mihai I când a venit să inaugureze casa muzeu a lui George Coşbuc, aflată la Hordou, azi localitatea Coşbuc, lângă satul său natal. A fost decorată în numeroase rânduri, cea mai recentă distincţie fiind Ordinul Naţional al României, în 2002. A înregistrat peste 300 de cântece populare din Ardeal şi a scos 16 discuri, iar în 2002 a primit din partea Preşedintelui României, Ion Iliescu, diploma de merit cu grad de cavaler şi o insignă de platină.

Cariera

{{#ev:youtube|_dBSzGPyjAg|200}}

Când s-a înfiinţat Studioul de Radio din Cluj, a avut loc un concurs pentru un post de cântăreţ de muzică populară. A fost aleasă dintre alţi 64 de candidaţi. A fost evenimentul care i-a schimbat viaţa. Cei de la Radio au trimis înregistrările sale la Bucureşti, iar cei de acolo au venit la Cluj ca să înregistreze şi alte cântece. Filarmonica din Cluj, care avea o orchestră de muzică populară, i-a propus o colaborare. A avut astfel ocazia să cânte alături de cei mai mari artişti ai ţării: Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Rodica Bujor, Ion Luican, Alexandru Grozuţa, Felician Fărcaşu, Dumitru Fărcaş, Lucreţia Ciobanu şi mulţi alţii.

Maria Peter se stabilise de mai mulţi ani în judeţul Cluj, unde în ultimii ani de viaţă s-a dedicat picturii icoanelor.

Vezi şi