Maria Teohari

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Teohari
Replace this image female.png
Născută 22 aprilie 1885, Giurgiu
Decedată 1975, Bucureşti
Ocupaţie astronom
Părinţi Christu şi Alexandra Teohari

Maria Teohari (n. 22 aprilie 1885, Giurgiu – d. 1975, Bucureşti). Prima femeie astronom din România.

Biografie

Fiica medicului Christu şi a Alexandrei Teohari a urmat clasele primare la Giurgiu şi pe cele liceale la Bucureşti, la „Elena Doamna” şi Şcoala Centrală, iar cele universitare la Facultatea de Ştiinţe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa, unde a fost trimisă din iniţiativa profesorului Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din Bucureşti. Aici a făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor.

Reîntoarsă în ţară, în 1914, a lucrat la Observator, publicând în Anuarul acestuia mai multe lucrări despre petele solare, protuberanţe şi tot felul de fenomene celeste, precum şi în revista „Natura”, articole despre popularizarea acestui domeniu.

După slăbirea vederii, a trecut la catedră. A predat la Liceul „Domniţa Ileana” matematica şi astronomia, discipline pentru care a publicat o serie de manuale.

Poliglotă, cunoştea foarte bine germana, engleza şi franceza, limbi cu ajutorul cărora a făcut traduceri încă din copilărie, cunoscătoare a pianului, cu talent la pictură şi literatură, a reuşit întotdeauna să fie devotată adevărului ştiinţei şi frumosului din artă.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.