Nuni Dona

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Nuni [Niculina] Dona (n. 14 noiembrie 1916, Vaslui – d. 22 noiembrie 2009, Bucureşti). Pictoriţă.

Biografie

Fiica medicului militar Achil-Raoul A. Dona şi a Niculinei [Pica] (născută Delavrancea), nepoata scriitorului şi omului politic Barbu Ştefănescu-Delavrancea, a studiat la Şcoala Centrală „Marica Brâncoveanu” din Bucureşti şi, din 1933, la Academia de Arte Frumoase, la clasa Francisc Şirato, pe care a absolvit-o în 1939.

A expus la Saloanele oficiale de pictură din anii 1940–1944 şi la cele de grafică între 1939 şi 1943, iar după 1948, la saloanele municipale şi la expoziţiile anuale organizate de stat.

Din 1950 se ocupă de frescă, pictată în stil neoclasic românesc, realizând Din trecutul capitalei, pentru sala de consiliu a Primăriei din Bucureşti, Din istoria Dobrogei, în sala de consiliu a Primăriei din Constanţa şi fresca de la Casa de cultură din Baia Mare. Împreună cu Gheorghe [Ghiţă] Popescu a pictat biserici în Piteşti şi Ploieşti, precum şi Capela românească din Ierusalim şi a realizat decoraţii şi mozaic la faţadele unor blocuri, şcoli şi la Casa Scânteii (azi Casa Presei), unde a lucrat cu un colectiv format din mai mulţi artişti.

A organizat trei expoziţii personale, la Ateneul Român (1944), la Sala Simeza (1970) şi ultima la Galeria Galateca, în 2007, la vârsta de 90 de ani. Aici a expus o varietate de genuri, de la peisaje şi natură moartă la portretistică, nuduri, acuarele şi pasteluri.

Printre personalităţile cărora le-a realizat portretul s-au numărat Florica Musicescu, Cella Delavrancea, Mihail Jora, Marica Sion Caragiale, Florica Sion, pictorii Alexandru Istrati, Natalia Dumitrescu, Eugeniu Drăguţescu, Wanda Sachelarie, Ghiţă Popescu sau buna ei prietenă Jenny Acterian.

A călătorit în Grecia, Germania, Rusia şi Israel. În 1942 a primit Premiul „Elena şi Anastase Simu”.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012