Olga Necrasov

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Olga Necrasov
Replace this image female.png
Născută 1/14 septembrie 1910, Sankt Petersburg, Rusia
Decedată 3 octombrie 2000, Iaşi
Ocupaţie antropolog, biolog
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 22 ianuarie 1990

Olga Necrasov (n. 1/14 septembrie 1910, Sankt Petersburg, Rusia – d. 3 octombrie 2000, Iaşi), antropolog, biolog, membru al Academiei Române.

Biografie

A absolvit Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi şi s-a specializat în serologie, anatomie comparată, biometrie, biostatistică, cranilogie, antropologie contemporană şi antropometrie în diverse instituţii din Polonia şi antropologie clasică la München. Eleva profesorilor Ioan Gh. Botez şi a lui Egon Freiherr von Eickstedt, a făcut parte din Catedra de Antropologie şi Paleontologie a Facultăţii de Ştiinţe Naturale a Universităţii ieşene, o şcoală de sorginte germană, axată pe descrierile morfologice. Profesor la Catedra de Biologie-Botanică a aceleiaşi universităţi, director al Centrului de Cercetări Antropologice (1964 - 1973).

Membru asociat al Societăţii de Antropologie din Paris, membru de onoare al Institutului Regal de Antropologie al Marii Britanii şi Irlandei, membru fondator al Asociaţiei Internaţionale de Biologie Umană, membru al Centrului Internaţional de Studii Sarde, membru corespondent al Societăţii de Antropologie din Viena. Şef al Laboratorului de Morfologie animală, până la pensionarea survenită în 1975, a fost şi coordonator de doctorat la Catedra de Anatomie comparată.

A cercetat populaţiile arhaice de pe teritoriul României şi a susţinut apariţia revistelor „Studii şi Cercetări de Antropologie” şi «Annuaire Roumain d’Anthropologie». În 1980, a primit la Paris, Premiul „Paul Broca”. Devine membru corespondent al Academiei Republicii Populare Române (21 martie 1963) şi membru titular (22 ianuarie 1990). În ultima parte a vieţii a fost ţintuită la pat de boala Alzheimer. „Este omul de ştiinţă care […], deşi a fost de origine rusă, a fost un bun patriot; omul de ştiinţă care a stat la serviciu de dimineaţa până seara târziu… Este o femeie care nu are egal în România. A sacrificat totul, a dat totul ştiinţei, antropologiei în special, anatomiei în general şi biologiei animale căreia i-a rămas consecventă” (academician Constantin Toma).

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.