Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Eroare la generarea previzualizării: Parametrii invalizi ai imaginii miniatură

Aiuţ de munte (ssp. Narcissus radiiflorus)
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Sighetu Marmaţiei
Coordonate 47° 52‘ 54“ N 24° 21‘ 29” N
Suprafaţă 100 ha
Înfiinţare 1994, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu este o rezervație naturală de tip floristic, faunistic și peisagistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Repedea.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș (în Munții Maramureșului), în partea nord-vestică a satului Repedea[1] și este înclusă în Parcul Natural Munţii Maramureşului.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare[3].

Aria protejată reprezintă un gol alpin (poiană) aflat în sudul Vârfului Tomnatec - 1.618 m, la obârșia văii omonime. Poiana este acoperită cu o mare diversitate floristică unde a fost semnalată prezenţa unei specii de narcisă (Narcissus radiiflorus)[4], care vegetează în asocire cu specii de gențiană (Gentiana clusii) și degetăruț (Soldanella hungarica).

Fauna este una specifică Orientalilor, alcătuită din mamifere, păsări și insecte, cu specii de: urs brun (Ursus arctos), cerb, (Cervus elaphus), căprioară (Capreolus capreolus), mistreţ (Sus scrofa), corb, (Corvus corax), uliu păsărar (Accipiter nisus), ieruncă (Tetrasts bonasia), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), mierlă de apă (Cinclus cinclus), mierlă (Turdus merula), codobatură (Motacilla alba), fluierar-de-munte (Tringa hypoleucos), codobatură-de-munte (Motacilla cinerea), ciocănitoare (Pycoides tridactylus)[5].

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din satul Poienile de sub Munte
  • Biserica de lemn ucraineană din Poienile de sub Munte. Biserica (aflată pe lista monumentelor istorice din România[6]) a fost construită în anul 1798 și poartă hramul „Înălțarea Domnului”
  • Biserica ortodoxă ucrainiană (construcție 1901) din satul Repedea
  • Parcul Natural Munții Maramureșului
  • Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu, rezervație naturală (de tip geologic, florisic și peisagistic) ce adăpostește rarități floristice cu specii de: afin vânăt, floare de colț, bumbăcăriță sau vulturică[7].
  • Valea Repedea
  • Valea Ruscovei

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu - delimitarea ariei protejate; accesat la 13 iulie 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 13 iulie 2013
  3. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 13 iulie 2013
  4. Specia de narcisă Narcissus radiiflorus este cunoscută de localnici sub denumirea populară de aiuț de munte
  5. Marasilva.ro - Arii protejate din județul Maramureș - Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu; accesat la 13 iulie 2013
  6. Lăcașuri de cult din România - Biserica de lemn din Poienile de sub Munte; accesat la 13 iulie 2013
  7. Marasilva.ro - Direcția Silvică Maramureș - Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăileacu; accesat la 13 iulie 2013