Portal:Muzică

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Dezvoltare.png Portal în curs de dezvoltare
 

Imagini

<choose>

<option>

Timbru postal reprezentand pe tenorul Traian Grozăvescu

</option>

<option>

Tiberiu Brediceanu- compozitor, folclorist

</option>

<option>

Ioan Popa- compozitor, dirijor

</option>

<option>

Ion Vidu- compozitor, dirijor

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

<choose>

<option> Maria Peter (n. 1 ianuarie 1925, Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud - d. 9 iulie 2005) a fost una dintre cele mai cunoscute interprete ale folclorului năsăudean. În 1942 împreună cu fratele său Nicolae s-au refugiat la Cernăuţi, unde aveau un unchi. În 1946 a venit la Cluj, lăsând în urmă un logodnic care a murit într-un lagăr comunist rus. Funcţionarul care i-a completat actele pentru buletin, Alexandru Peter născut la Pâglişa, a devenit soţul său. La doar şase luni după căsătorie, soţul său a fost arestat. Era în primăvara lui 1948, comuniştii veniseră la putere şi se pregăteau de alegeri în martie. A fost dată afară din locuinţă şi abia după o jumătate de an a primit veşti despre soţul său: se afla la închisoarea din Aiud, alături de alţi mari „duşmani ai poporului”, precum prinţul Ghica, prinţul Sturza sau marele industriaş Malaxa. Acolo, soţul său s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi, la scurt timp, a murit. Nu s-a mai recăsătorit.

</option>

<option>

Sile Dinicu

Sile (Vasile) Dinicu (n. 10 decembrie 1919, Bacău, — d. 7 ianuarie 1993) a fost un compozitor, dirijor, pianist şi orchestrator român, nepot de frate, prin adopţie, al lui Grigoraş Dinicu.

A urmat Şcoala de muzică din Brăila, la secţia pian, iar 1933 a început să profeseze în Bucureşti. În 1941 a fost angajat de către Constantin Tănase în orchestra teatrului „Savoy” din capitală. Între 1943 şi 1947 a dirijat orchestra Teatrului „Gioconda”, unde l-a secondat pe Ion Vasilescu, iar în paralel a participat în programul localurilor bucureştene „Zissu” şi „Cina”, celebre la acea vreme.

În 1947 şi-a început lunga colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, cântând la pian împreună cu Teodor Sibiceanu. Din 1951 a devenit dirijorul orchestrei de muzică uşoară a Radiodifuziunii Române (ulterior a Radioteleviziunii Române), timp de peste 30 de ani. În această calitate, a contribuit la realizarea a numeroase programe muzicale şi de divertisment difuzate în România, şi a dirijat festivalurile de muzică uşoară „Mamaia” şi „Cerbul de Aur”. A realizat imprimări la Radio şi în studioul casei de discuri „Electrecord”.

</option>

</choose>