Portal:Războiul de Independenţă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 

Articole noi

Imagini

<choose>

<option>

Ion C. Brătianu, om politic

</option>

<option>

Colonelul Gheorghe Mareş, participant la Războiul pentru Independenţă

</option>

<option>

Colonelul Romulus Magheru, participant la Războiul pentru Independenţă

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

<choose>

<option>

Alexandru Candiano-Popescu

Alexandru Candiano-Popescu (n. 1 ianuarie 1841, Lipia, judeţul Buzău - d. 25 iunie 1901, Târgovişte), general de brigadă, conducător al „Republicii de la Ploieşti”. A urmat Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti (1857-1859, studii de drept şi doctorat în Italia. A participat la conspiraţia care a dus la detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, iar în 1870 a condus mişcarea antidinastică cunoscută sub numele de “Republica de la Ploieşti”.

În Războiul de Independenţă s-a remarcat la comanda Batalionului 2 Vânători (pe care a obţinut-o la cererea sa) în atacul şi cucerirea redutei „Griviţa I” din 30 august. Atunci el şi-a îmbărbătat subordonaţii spunându-le: „De moarte să nu vă sfiiţi, soldaţi, eu sunt fericit a muri astăzi, căci mă bat pentru ţară, pentru lege...”

</option> <option>

Armata română trece Dunărea pe la Zimnicea

Războiul de Independenţă dintre anii 1877-1878, purtat împotriva turcilor, a avut drept consecinţă recunoaşterea pe plan internaţional a independenţei României. După mai bine de patru sute de ani de suzeranitate turcească, românii au profitat de contextul internaţional pentru a-şi făuri un stat suveran. Războiul a izbucnit ca urmare a necesităţii Principatelor Române de a se elibera de sub dominaţia turcească şi a beneficiat de un context internaţional favorabil. În 1875 a izbucnit răscoala în Bosnia şi Herţegovina, iar în 1876 cea din Bulgaria. Mai mult, în 1877 Rusia a declanşat un nou război împotriva Turciei. În aceste condiţii, la 9 mai 1877, România şi-a proclamat Independenţa.

</option>

</choose>

Ştiaţi că?

<choose>

<option>

  • Războiul de Independenţă a izbucnit ca urmare a necesităţii Principatelor Române de a se elibera de sub dominaţia turcească şi a beneficiat de un context internaţional favorabil?
  • În 1877 Rusia a declanşat un nou război împotriva Turciei? În aceste condiţii, la 9 mai 1877, România şi-a proclamat Independenţa.
  • Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independenţă din 1877-1878 şi a fost consfinţită prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie (1 iulie stil vechi) 1878?

</option> </choose>

Pentru mai multe curiozităţi, vedeţi secţiunea Ştiaţi că?.