Portal:Satul românesc

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Portal:Sate)
Salt la: navigare, căutare
PortalSat3.JPG PortalSat2.JPG PortalSat1.JPG PortalSat4.JPG Casa Avram Iancu.JPG

Motto: „Veşnicia s-a născut la sat”. Lucian Blaga

 

Imagini

<choose>

<option>

</option>

<option>

Biserica din Bobda

</option>

<option>

Biserica din Ciucea

</option>

<option>

Cetatea Dăbâca

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

Biserica ortodoxă

Silagiu este un vechi sat românesc consemnat pentru prima dată în 1406, într-un document care apare în lucrarea „Geografia medievală a Ungariei de Sud” a lui Millekes Bodog, sub numele de Zyluas. În acest document, se atestă că în anul 1406, Istvan Himfy, proprietar al Bozos-ului (Buziaş) se judecă cu Iacob, cneaz de Zyluas.[1]

Atestat din nou în 1650 cu numele de Zilagy. Iniţial au existat mai multe cătune mici, răsfirate datorită frecventelor incursiuni turceşti. În tradiţia satului s-a păstrat legenda care spune că preotul Zilagi sau Silagi, venit din Ardeal, a întemeiat Silagiul. Altă versiune vorbeşte despre un haiduc din Sălaj, cu numele de Moise Silăgeanu sau Sălăgeanu, care ar fi unificat cătunele răsfirate într-un singur sat. Helmut Wettel, în lucrarea „Der Buziascher Bezirk” (Plasa Buziaş), presupune că denumirea satului este slavă, derivată fie de la slavul Syla (stâlp, coloană), fie de la Zil (ţambal) sau Silva (prună), însă nu prezintă dovezi istorice concludente care să susţină această presupunere.

  • Citiţi întreg articolul: Silagiu

Ştiaţi că?

  • ... Decretul 799 din 1964 a schimbat, în mod arbitrar, denumirea a sute de localităţi din România, pentru că au fost considerate nepotrivite de către puterea comunistă?
  • ... Charlottenburg (românizat Şarlota), un sat în judeţul Timiş, comuna Bogda, este singurul sat construit în formă de cerc din Banat?
  • ... satul Bunea Mică încă mai figurează pe harta judeţului Timiş, cu toate că nu mai există decât urme ale existenţei trecute ale acestuia?
  • ... satul Nadăş, depopulat complet în anii '90, are o vechime de cel puţin 750 de ani?

Proiect

<pie 3d size=340x120 ymin=0 ymax=12951 colors=FF4500,4682B4 xlabel ylabel=2 grid=xy legend>, de scris, 11934 terminate, 1017

</pie>
România  41 de judeţe | 103 municipii | 320 oraşe | 2.854 comune | 12.951 sate


Eroare la citare: Etichete <ref> există, dar nu s-a găsit nicio etichetă <references/>