Radio România Internaţional

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Logo

Radio România Internaţional este un post de radio al Societăţii Române de Radiodifuziune. În 1927, cu un an înaintea înfiinţării Societăţii Naţionale de Radio, au fost transmise o serie de emisiuni muzicale, primele emisiuni de radio experimentale din România pentru străinătate. În laboratoarele Institutul Electrotehnic Universitar din Bucureşti, clădire în care este găzduit azi Muzeul Literaturii Române, a fost construit cel de-al treilea post de emisie românesc, cu o putere de 200 W, care funcţiona pe lungimea de undă de 280 de metri. Emisiunile erau anunţate în patru limbi: română, franceză, germană şi italiană, iar distanţa până la care putea fi recepţionat postul era de 1.000 km, ajungând să poată fi ascultat în ţări din Europa şi din Orientul Apropiat. Prin intermediul postului, în iarna anului 1927 s-au difuzat concertele de la Ateneul Român şi simfoniile lui Beethoven.

Primele emisiuni în limbi străine ale Societăţii Române de Radiodifuziune au fost realizate în anii '30 cu scopul de a informa corpurile diplomatice de la Bucureşti. Emisiunile în limbile franceză şi engleză erau de ştiri care se transmiteau înainte de finalul emisiei, cu un sfert de oră înainte de miezul nopţii. Au urmat emisiuni de ştiri în limbile italiană şi germană care erau transmise alternativ cu cele din limbile franceză şi engleză. Cu timpul a început să se pună tot mai mult accentul pe promovarea imaginii României prin intermediul undelor radio. Au început să se organizeze seri dedicate altor ţări, iar periodic se făceau lecturi în limbile franceză, italiană şi germană din marii clasici ai literaturii române.

Începând din luna martie 1933, la orele 23:00 (ora României), orele 21:00 GMT, Societatea Română de Radiodifuziune a început să transmită de două ori pe săptămână emisiunea “Pentru informarea străinătăţii”, iar din 1935 se difuza, seara, la orele 23:45 (ora României) emisiunea “Jurnal pentru străinătate”, în limbile franceză şi germană.

Prima emisiune în limba engleză a avut loc la Radio Bucureşti, datează din 12 februarie 1939 şi cuprindea interviuri şi muzică. După cel de-al doilea război mondial au început să apară emisiuni în limbile greacă, turcă, sârbă, rusă, iar la sfârşitul verii lui 1941 şi în toamna anului 1942 în limba ucraineană.

Legături externe