Rador

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Rador este o agenţie de presă ce aparţine Societăţii Române de Radiodifuziune, înfiinţată în 1921. Agenţia dispune de fluxuri de ştiri complete, preluări de informaţii din 15 limbi străine, buletine tematice documentate, calendare zilnice săptămânale şi trimestriale detaliate şi oferă vizitatorilor sitului posibilitatea de a publica propriile ştiri în cadrul rubricii Ştirile tale. Clienţii au posibilitatea de a accesa fluxurile Rador cu nume de utilizator şi parolă, dar şi de a efectua căutări în arhivă, pe bază de abonament.

Situl conţine o parte de conţinut disponibilă oricărui vizitator, dar există şi o parte rezervată doar clienţilor agenţiei.

Istoric

Rador, sau „Agenţia Orient-Radio”, societate de informaţii telegrafice, a fost înfiinţată în iunie 1921, ca societate anonimă pe acţiuni. Încă de la început a fost proprietate a Băncii Chrissoveloni, dar în martie 1925 ea a fost cumpărată de Ministerul de Externe. În consecinţă în martie 1926 a fost adoptată o lege prin care Rador a devenit agenţia oficială a guvernului. În 1947 a fost reorganizată iar în mai 1949 a fost desfiinţată ca entitate iar patrimoniul ei a trecut către Agenţia română de presă (Agerpres). Rador a fost reînfiinţată după 1990.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964

Legături externe