Rodica Mănăilă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Rodica Mănăilă
Replace this image female.png
Născută 25 ianuarie 1935, Bucureşti
Decedată 14 aprilie 2002, Bucureşti
Ocupaţie fizician
Sigla Academiei Romane.png
Membru corespondent
al Academiei Române
Ales 1992

Rodica Mănăilă (n. 25 ianuarie 1935, Bucureşti – d. 14 aprilie 2002, Bucureşti), fizician.

Biografie

A urmat cursurile liceale şi universitare la Bucureşti. Cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică al Academiei (1957 - 1960), apoi la Institutul de Fizica şi Tehnologia Materialelor, devenit Institutul Naţional de Fizica Materialelor, unde a pus bazele secţiei de Cercetări Structurale prin Difracţie Röntgen. Susţine doctoratul în 1966, cu o teză despre distribuţia cationilor în compuşi cu structură spinelică şi energetica acestei distribuţii.

Contribuţiile sale ştiinţifice, concretizate în peste 150 de studii, s-au îndreptat îndeosebi spre semiconductorii amorfi şi lichizi (a elaborat primele modele structurale pentru germaniu, principalul semiconductor amorf), sisteme metal-conductor amorf şi metale amorfe oxidice, superconductori cu temperatură critică ridicată, materiale oxidice cu proprietăţii catalitice, aliaje metalice cvasi-cristaline etc. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Structura semiconductorilor amorfi (1970) şi Difracţia razelor X şi a neutronilor (1970), precum şi în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

Membru corespondent al Academiei Române din 1992. În anul 2002, a fost decorată cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, iar în iulie 2004 a fost comemorată la Academia Română, în contextul lansării volumului omagial Rodica Mănăilă: Vita et Opera.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.