Rotbav

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Rotbav
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Porzana parva.jpg
Cresteţ cenușiu (Porzana parva)
Informaţii generale
Poziţie Actual Brasov county CoA.png Judeţul Braşov
Oraş apropiat Braşov
Coordonate 45° 50‘ 44“ N 25° 33‘ 27” N
Suprafaţă 42 ha
Înfiinţare 2005
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Braşov

Rotbav este o rezervație naturală de protecţie specială avifaunistică, situată în judeţul Braşov, pe teritoriul administrativ al comunei Feldioara

Localizare

Aria protejată se află în extremitatea central-estică a județului Braşov (în zona depresionară a Ţării Bârsei), în partea nord-estică a satului Rotbav, la limita teritorială cu judeţul Covasna, în lunca Oltului, lângă drumul național DN13 care leagă municipiul Braşov de Sighişoara[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie protejată pentru noi zone)[2] şi întinde pe o suprafață de 42 hectare.

Aria protejată Rotbav reprezintă o zonă umedă (cu vegetație de stuf și papură) ce asigură condiţii de cuibărit, hrană şi vieţuire unei mari diversităţi de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

Avifaună

Dintre păsările semnalate în arealul rezervației, pot fi amintite specii de: piţigoi de stuf (Panurus biarmicus), lăcar (Acrocephalus arundinaceus), pescăruş cu cap negru (Larus ridibundus), cresteţ cenușiu (Porzana parva), cresteţ pestriţ (Porzana porzana), corcodel mare (Podiceps cristatus), corcodel mic (Tachybaptus ruficollis), buhai de baltă (Botaurus stellaris)[3].

Note şi referinţe

  1. ProtectedPlanet.net - Geolocalizare - Bălțile piscicole de la Rotbav; accesat la 30 aprilie 2013
  2. Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005; accesat la 30 aprilie 2013
  3. Apmbv.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Brașov; accesat la 30 aprilie 2013