Teoharie Coca-Cosma

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Teoharie Coca-Cosma
Teoharie Coca-Cosma.jpg
Naţionalitate român
Născut 1941, Galaţi
Ocupaţie jurnalist sportiv

Teoharie Coca-Cosma (n. 1941, Galaţi), profesor de educaţie fizică, comentator sportiv, jurnalist sportiv, director general adjunct al Societăţii Române de Radio (1990), membru în Consiliul de administraţie al SRR şi SRTV (1990-1992). A rămas celebru prin exclamaţia sa din comentariul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, câştigată de Steaua Bucureşti: Suntem finalişti! Am câştigat Cupa!

Biografie

În anul 1957 a jucat fotbal ca junior la Dinamo Galaţi, perioadă în care a fost şi component al lotului naţional de juniori, iar începând cu 1958 a făcut parte din echipa de seniori a clubului.

În anul 1961 a absolvit şcoala tehnică de electrotehnică din Galaţi, iar apoi s-a înscris la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care o absolveşte în anul 1965. A practicat fotbalul şi pe perioada studenţiei, începând cu anul 1962, în cadrul clubului Ştiinţa din Bucureşti, club aflat în acea perioadă în divizia B a Campionatului României. După absolvirea facultăţii a primit calificarea de antrenor de fotbal categoria a II-a şi a profesat ca profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala generală nr. 141 din capitală, până în anul 1968.

În anul 1968 se angajează la Societatea Română de Radiodifuziune, în cadrul departamentului informaţii, publicistică, sport. În anii ce au urmat, a îndeplinit succesiv mai mult funcţii în cadrul SRR: redactor din 1968, redactor principal începând cu 1979, iar din 1981 devine publicist-comentator în cadrul Redacţiei sport. Din 1984 este şi comentator sportiv al TVR. Pe parcursul anilor '80 continuă activitatea de publicist comentator al Redacţiei sport, iar din 1990 îndeplineşte funcţia de redactor-şef DIPS.

După evenimentele din 1989 a deţinut funcţia director general adjunct al SRR (1990) şi a fost membru în consiliul de administraţie al SRR şi SRTV (1990-1992), participând în această calitate la reorganizarea SRR, la redactarea Legii Audiovizualului şi a Legii de organizare a SRR, precum şi la redactarea "Codului deontologic al ziaristului de radio".

Teoharie Coca-Cosma este şi licenţiat în drept al Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1972 şi a urmat un curs postuniversitar în relaţii internaţionale, efectuat la Universitatea Bucureşti, absolvit în 1968. A efectuat şi cursuri de management la Deutsche Welle (1991) şi BBC (1992).

Pe parcursul anilor petrecuţi în SRR şi SRTV a realizat emisiuni sportive, în direct sau înregistrat, de la mari evenimente sportive internaţionale şi a realizat mai multe interviuri cu personalităţi ale lumii sportului din România şi de peste hotare.

În 2003, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru contribuţia importantă la promovarea valorilor culturale şi dezvoltarea serviciului public de radiodifuziune, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Bibliografie

  • *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. II, Bucureşti, Editura Aramis, 2002