Theodor Aman

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Theodor Aman
Theodor Aman.jpg
Autoportretul lui Theodor Aman
Naţionalitate român
Născut 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel
Decedat 19 august 1891, Bucureşti
Ocupaţie pictor, grafician
Sigla Academiei Romane.png
Membru post-mortem
al Academiei Române
Ales 1991

Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş - d. 19 august 1891, Bucureşti), pictor, grafician, membru post mortem al Academiei Române, din 10 septembrie 1991. Este unul dintre întemeietorii şcolii moderne de pictură din ţara noastră.

Biografie

A urmat cursurile Colegiului „Sfântul Sava” din Bucureşti unde i-a avut ca profesori pe Constantin Lecca şi pe cetăţeanul austriac de origine croată Carol Wallenstein, apoi şi-a continuat studiile la Paris. Acolo a pictat în atelierele lui Martin Drolling şi François Picot. A fost influenţat mai ales de Delacroix şi Thomas Couture. S-a întors în ţară în 1858 şi a contribuit la reorganizarea învăţământului artistic românesc. A contribuit la întemeierea primelor şcoli de Arte frumoase de la Bucureşti şi Iaşi şi a fost director al şcolii din Bucureşti care a luat fiinţă în 1864.

Este cunoscut ca pictor de compoziţii mari, reprezentând scene istorice, dar şi ca autor de peisaje sau portrete. A lucrat şi în gravură (tehnica aqua-forte), fiind unul dintre printre primii gravori români. O mare parte din opera sa se regăseşte astăzi în Muzeul Theodor Aman din Bucureşti, găzduit de fosta casă a pictorului, concepută şi decorată chiar de către acesta.

Opera

Tablouri cu subiecte istorice
  • Vlad Ţepeş şi solii
  • Boieri surprinşi la ospăţ de trimişii lui Vlad Ţepeş
  • Izgonirea turcilor la Călugăreni
  • Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul
  • Bătălia de la Călugăreni
  • Proclamarea Unirii
  • Hora Unirii la Craiova
Portrete, autoportrete, tablouri de gen, naturi moarte

Bibliografie