Vasile Fodor

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Vasile Fodor
Replace this image male.png
Alte nume Vasile Ladislau Fodor
Născut 8 decembrie 1824, Bistra, judeţul Alba
Decedat 10 aprilie 1865, Hălmagiu, judeţul Arad
Mormânt la cimitirul greco-catolic din Hălmagiu
Ocupaţie jurist, funcţionar
Căsătorit cu Carolina Moga
Părinţi Ioan Fodor şi Maria Ilieş
Copii Vasile Fodor

Vasile Fodor alias Vasile Ladislau Fodor (n. 8 decembrie 1824, Bistra, judeţul Alba – d. 10 aprilie 1865, Hălmagiu, judeţul Arad) a fost jurist, funcţionar, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

A fost fiul preotului român greco-catolic Ioan Fodor şi al Mariei Ilieş, înrudiţi cu familia Sterca-Şuluţiu. A fost căsătorit cu Carolina Moga, fiica preotului român greco-catolic din Hălmagiu. A avut şase copii, dintre care cinci decedaţi la vârste fragede. Unicul fiu care a supravieţuit până la vârsta maturităţii, dr. Vasile Fodor, a luptat în Primul Război Mondial ca voluntar în armata română.

A studiat Dreptul la Cluj şi la Viena. În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a fost numit tribun (maior) în Legiunea Auraria et Salinae condusă de prefectul Simion Balint. În decembrie 1849 a fost arestat din greşeală de autorităţile austriece în locul lui Avram Iancu, la Hălmagiu.

După încheierea revoluţiei paşoptiste a fost funcţionar la Alba Iulia şi la Orăştie, iar din 1861 până la moarte a fost jude cercual la Hălmagiu.

A fost decorat de către împăratul Austriei cu crucea de aur fără coroană pentru merite în timpul revoluţiei paşoptiste.

Este înmormântat în cimitirul greco-catolic din Hălmagiu.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2
  • Păcăţian, Teodor V. - Cartea de aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară, volumul I, ediţia a II-a, Sibiu, Tipografia Iosif