Viorica Elena Huţan

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Brezeanu
Replace this image female.png
Născută 26 august 1923, Râşnov, judeţul Braşov
Ocupaţie stewardesă

Viorica Elena Huţan (n. 26 august 1923, Gura Humorului, judeţul Suceava). Prima stewardesă din România.

Biografie

Urmează liceul, absolvit în 1938, la Cernăuţi. După alipirea Bucovinei de Nord la U.R.S.S., în 1940, familia s-a refugiat la Bucureşti.

A lucrat ca secretară de pistă la Şcoala de Planoare, unde a făcut primul zbor, în 1942. În acelaşi an s-a angajat la Direcţia Generală a Aviaţiei Civile. Pentru că avea un fizic plăcut şi cunoştea mai multe limbi străine, rusa, germana, franceza şi engleza, i s-a propus înscrierea la nou înfiinţata Şcoală de Însoţitori de Bord. Concursul consta într-un test de limbi străine, cultură generală şi examen medical. Viorica Elena Huţan obţine astfel primul brevet românesc de însoţitoare de bord. Specializarea la Bruxelles îi aduce brevetul internaţional.

Ca însoţitoare de bord a realizat 18.602 ore de zbor şi 8.602.000 km prin curse în: China, India, Siria, Israel, Arabia Saudită, Japonia, Thailanda, Egipt, S.U.A., Mexic etc. În perioada 11 decembrie 1969 – 7 ianuarie 1970 a participat la „Marele Raid”, o cursă care a străbătut 51 857 km. în 76,25 ore şi a traversat trei oceane, Indian, Pacific, Atlantic, patru continente, Europa, Asia, America, Africa, 27 de state şi cinci mări.

A primit Medalia Muncii, în 1962, după ce a reuşit să treacă cu bine peste prăbuşirea avionului, în timpul zborului 216 şi Ordinul Muncii, în 1966. A mai primit, pentru fiecare milion de km, câte o medalie, iar când a depăşit 7 milioane de km, record european, a fost felicitată de inginerul Henri Coandă. Viorica Elena Huţan a mai fost recompensată şi cu o diplomă de onoare pentru întreaga activitate aviatică şi diploma pentru merite deosebite în aviaţia de transport.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009