Virgil Salvanu
de la Enciclopedia României
Virgil Salvanu (n. 4 octombrie 1890, Ceaba, judeţul Cluj - d. 14 iulie 1983) arhitect, pentru o perioadă arhitect al municipiului Cluj, din această funcţie a coordonat ridicarea unor edificii importante în oraşul Cluj, boxer, campion la box al Ungariei şi multiplu campion naţional al României.
A absolvit Facultatea de Arhitectură de la Politehnica din Budapesta. În facultate s-a înscris la secţia de box a Societăţii Sportive Studenţeşti a universităţii maghiare. În acea perioadă la conducerea clubul de box se afla boxerul de culoare, americanul Bobby Dobbs.
Prima victorie ca boxer a lui Virgil Salvanu a avut-o în 1912, în cadrul Campionatului Internaţional de box desfăşurat la Budapesta. A concurat la categoria uşoară şi a câştigat titlul. Doi ani mai târziu participă la întrecerea naţională de box şi devine campion la Ungariei.
Deşi a locuit şi activat în Ungaria nu a uitat niciodată problema naţională a românilor din Ardeal. Din acest motiv s-a înscris în Societatea „Academică Petru” Maior, alături de care a participat la o serie de manifestări care urmăreau promovarea valorilor culturale şi sportive naţionale. O astfel de manifestare a fost şi aceea de la Orăştie din 1914, la care au fost organizate competiţii de box, lupte şi fotbal.
A luptat ca aviator în primul război mondial. A fost doborât în Italia şi a fost luat prizonier. După ce a fost eliberat, s-a întors la Cluj şi s-a înscrie în Garda Naţională a românilor din Transilvania, fiind un participant activ la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
După Marea Unire, Virgil Salvanu se întoarce la practicarea sportului, iar în 1919, în calitate de reprezentant al României Mari, participă la Jocurile Interaliate de la Paris. Aici, a boxat la categoria 72 de kg şi a câştigat medalia de bronz.
Îşi încheie cariera de boxer la 40 de ani, reuşind în toi aceşti ani de activitate sportivă să acumuleze mai multe titluri de campion naţional. Începând cu anul 1923 a activat ca arbitru în competiţiile de box din România. Susţinător activ al fenomenului sportiv în România interbelică, Virgil Salvanu a întreprins demersuri pentru înfiinţarea Clubului Sportiv „Dacia” (1919), Asociaţia Sportivă „Victoria” (1921).
Virgil Salvanu a deţinut şi funcţia de arhitect al municipiului Cluj. În perioada cât a deţinut această funcţie, a contribuit la ridicare Catedralei Ortodoxe, a Casei Armatei şi clădirea Politehnicii, precum şi la construirea cartierelor „Andrei Mureşan” şi „Dâmbul Rotund”. Tot în această perioadă, s-a ocupat de construirea mai multe terenuri sportive în municipiu.
Bibliografie
- *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. II, Bucureşti, Editura Aramis, 2002