Zoe Băicoianu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Zoe Băicoianu
Replace this image female.png
Născută 2/15 august 1910, Predeal, judeţul Braşov
Decedată 8 martie 1987, Bucureşti
Ocupaţie sculptoriţă, ceramistă

Zoe Băicoianu (n. 2/15 august 1910, Predeal, judeţul Braşov – d. 8 martie 1987, Bucureşti). Sculptoriţă, ceramistă.

Biografie

Studiază la Şcoala de Belle Arte din Paris şi la Şcoala Română de la Roma. Debutează ca sculptoriţă la Paris, în 1931. Expune în ţară şi străinătate, în expoziţii personale sau colective.

A lucrat în marmură, metal, sticlă, artă decorativă şi monumentală. Totodată a ţinut cursuri de arta ceramicii la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

Cea mai cunoscută lucrare este Monumentului Eroilor Patriei din Bucureşti, la realizarea căruia a participat alături de colonelul Marius Butunoiu, Ion Dămăceanu și Nicolae Ionescu, amplasat în faţa Academiei de Înalte Studii Militare, inaugurat la 17 august 1957. Împreună cu Boris Caragea a realizat unul din basoreliefurile de pe faţada Operei Române din Bucureşti.

Alte opere monumentale ale Zoei Băicoianu sunt şi Tineri sportivi, un basorelief amplasat în cadrul Sălii Sporturilor din Constanţa (1960), lucrarea monumentală Marea şi navigaţia de pe parapetul digului portului Tomis (1965), precum şi Femeia gânditoare, situată în apropierea Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.