Țesutul în bâte

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Împletitul brâului în bâte. Tuștea, 1912

Țesutul în bâte a brâurilor și brăcirelor din lână (păr) s-a practicat în Transilvania în zonele munților Apuseni, Țara Hațegului și în Ținutul Pădurenilor până în prima jumătate a secolului al XX-lea. Tehnica este una universală (sprang) și constă în răsucirea firelor de urzeală între ele de la stânga la dreapta și inserția unui bât după fiecare rând, pentru a consolida răsucirea. Folosirea acestei tehnici a fost dovedită prin probe arheologice în Germania (1500-300 I.C.), Danemarca (1400 i. C.), la egipteni, la romani, la vichingi. Romulus Vuia scria în articolul despre țesutul în bâte, Flechterei mit Stäbchen bei den Rumänen, în Zeitschrift für Ethnologie din anul 1914 că brâie asemănătoare, lucrate în această tehnică s-au găsit în morminte egiptene, iar la începutul secolului XX se mai lucrau în Caucaz și în nordul Africii.

Tehnica practicată în Transilvania are o trăsătură distinctă prin faptul că urzeala era circulară, tensionată fiind de două bâte, una sus și una jos. Cea de sus putea fi fixată de un copac sau de grinda casei, iar cea de jos avea legate două greutăți de o parte și de cealaltă, sau femeia călca cu piciorul pe ea pentru a ține firele tensionate. Urzitul se făcea cu rost, pe cuie, apoi se transfera pe cele două bâte.

Țesutul se începea prin inserția câtorva fire de bătătură la mijlocul urzelii. Acest loc era mijlocul brâului și din acest loc se începea răsucirea firelor. Cu ajutorul bâtelor se împingea în spate pe sub bâta mare de jos și peste bâta mare de sus, fiecare rând de fire răsucite. Brâul are aspectul unei rețele care se întinde, fiind o împletitură lată și elastică.

Brâurile monocrome

Femeie torcând, din Lunca Cernii de Sus, Țara Hațegului, cu brâu negru împletit în bâte

Unele dintre cele mai reușite exemplare de brâuri țesute în bâte au fost cele monocrome, negre, având o lățime de 10-12 cm care se purtau în Țara Hațegului. Peste brâu se punea „brășire” țesută foarte strâns în 2 sau 4 ițe, având o lățime de 4 până la 8 cm și o lungime de 3-4 cuprinse, adică se poate încinge cu ea de 3-4 ori. Băteala brășirei nu se bătea cu brâglele de la război, ci cu speciaza din lemn în formă de cuțit mare și lat.

Brâurile policrome

Brâu țesut în bâte în expoziția permanentă a Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Brâurile policrome au fost întâlnite în Ținutul Pădurenilor, culorile folosite la realizarea lor fiind: roșu închis, vânăt, verde, albastru. Brâuri țesute în bâte la un nivel artistic deosebit s-au găsit la Ghelar, Leleşe, Cerbăl, Alun, Răchitova, Runcu Mare. Piese deosebit de frumoase au fost găsite și la Sălciua în Judeţul Alba și la Botoş în Judeţul Mureş.

În anul 2018 la Cluj-Napoca s-au reconstituit cu succes brâie policrome cu urzeală circulară. În locul bătelor fixate de grindă s-a folosit o garderobă mobilă pentru haine sau ștender. În partea de jos a garderobei s-a folosit coada unei mături care, fiind fixată doar de tensiunea firelor, a permis rularea urzelii circulare. Urzeala s-a făcut cu lână de culoare roșie, albastră, verde, direct pe garderobă. S-a ales rostul cu ajutorul unor bețe chinezești, iar schimbarea culorii s-a făcut cu nod în partea în care au rămas franjurii. Împletirea s-a făcut în tehnica "sprang interlinking" prin care se obține o structură asemănătoare unui gard de sârmă. Pentru a obține o întrepătrundere mai mare a firelor colorate și a crea impresia unei zimțări, pe primul rând se începe împletirea prin aducerea din spate a patru fire. După câteva rânduri s-a observat că la mijloc au rămas câte 3 fire neîmpletite pe fiecare parte. Acestea au constituit urzeala și au fost introduse în mijlocul țesăturii pe patru rânduri.

Brâu țesut în bâte în anul 2018, reconstituirea brâului aflat în expoziția permanentă a MET

Bibliografie

  • Florica Zaharia, Textile tradiționale din Transilvania Tehnologie şi Esteticǎ, Complexul muzeal Bucovina Suceava, 2008