Agepsina Macri

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Agepsina Macri-Eftimiu (n. 1885, Piteşti – d. 1961, Bucureşti). Actriţă.

Biografie

Născută într-o familie de origine grecească, soţia scriitorului Victor Eftimiu, este trimisă de părinţi la Universitatea Sorbona pentru a studia literele. La Paris a luat lecţii de teatru şi a jucat pe mai multe scene.

După o scurtă perioadă petrecută în ţară, unde colaborează cu Pompiliu Eliade şi Barbu Ştefănescu-Delavrancea, se întoarce în Franţa, unde stă până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Revenită în ţară, Agepsina Macri s-a căsătorit cu Victor Eftimiu (1889–1972) şi a devenit societară a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat cu precădere roluri tragice, în piese scrise de soţul ei, de Al. Davila, Eugene O’Neill, H. Ibsen, W. Shakespeare ş.a. A jucat şi în două filme: Independenţa României (1912) şi Maiorul Mura (1927–1928).

A fost o membră marcantă a Marii Loji Masonice Feminine din România, alături de alte femei influente ale timpului, ca Elena Roza Prager, Bucura Dumbravă sau Smaranda Maltopol.

Miliţa Pătraşcu i-a făcut o statuie cu alură monumentală, din marmură, reprezentare în rolul Sapho, din piesa lui Alphonse Daudet, pusă în scenă la Teatrul Naţional (1930), o alta în rolul Antigonei de Sofocle şi un bust, în 1934. A primit titlul de Artistă Emerită.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012