Alice Cocea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Alice Cocea
Replace this image female.png
Născută 28 iulie 1899, Sinaia
Decedată 2 iulie 1970, Boulogne – Billancourt, Franţa
Ocupaţie actriţă

Alice Cocea (n. 28 iulie 1899, Sinaia – d. 2 iulie 1970, Boulogne – Billancourt, Franţa). Actriţă.

Biografie

Sora pamfletarului N.D. Cocea, a studiat arta dramatică la Conservatorul din Bucureşti şi la Paris, unde a absolvit în 1917, când a şi debutat în filmografie.

Curând a devenit o stea a scenei şi a marelui ecran la Paris, unde a deţinut roluri principale în mai multe filme: Mon gosse de père (1930), Atout-cœur (1931), Delphine (1931), Marions-nous (1931), Nicole et sa vertu (1931) sau Le greluchon délicat (1934).

Printre parteneri i-a avut pe marii actori Harry Baur şi Pierre Fresnay. A creat rolul fetei din spectacolul Părinţii teribili, de Jean Cocteau, care s-a jucat, la Teatrul Maturins, stagiuni în şir.

Între 1940–1944, a fost director la «Théâtre des Ambassadeurs», dar, după terminarea războiului, a fost acuzată de colaboraţionism, interzicându-i-se apariţia pe scena pariziană.

După câteva apariţii sporadice în filme, se retrage şi se dedică picturii, organizând o expoziţie care s-a bucurat de un real succes.

„O statuetă de Tanagra… era adorată şi totodată detestată. A fost înălţată pe cele mai înalte culmi şi aruncată apoi în cel mai adânc abis al uitării. Dar a ieşit iar la suprafaţă, învingătoare iarăşi, până ce anii, boala au doborât-o definitiv” (Dina Cocea).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.