Automobil Clubul Român

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Emblema Automobil Clubul Român

Automobil Clubul Român (ACR) este prima asociaţie automobilistică din România, înfiinţată în 5 aprilie 1904, în cadrul întâlnirii dintre 20 de pasionaţi ai automobilului, în Hotelul Bulevard din Bucureşti. În cursul aceluiaşi an au fost organizate filiale ACR, în localităţile în care existau maşini - 2-3 la număr, precum: Botoşani, Brăila, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Râmnicu Sărat, Târgu Jiu.

Istoric

Primul automobil a fost adus în România în martie 1898, numit trăsură-automobil. Acesta a fost achiziţionat de dr. Tomescu la prima expoziţie automobilistică din Londra, desfăşurată în anul 1896. În 1900 alte două automobile sunt aduse în ţară, un Mercedes de 16 CP şi Panhard de 15 CP, primul achiziţionat de George Valentin Bibescu, iar al doilea de către George Asan. În anii următori, alţi pasionaţi de automobilism aduc din străinătate diverse maşini, astfel că la nivelul anului 1904 existau în România un număr de 51 automobile. Pe acest fond de interes crescut faţă de automobile, în 5 aprilie 1904, este înfiinţat Automobil Clubul Român. În același an o serie de filiale apar în mai multe localități din România.

Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Automobil Clubul Regal Român.

Apariția primei asociații automobilistice a avut un ecou pozitiv în presa vremii, gazetarii acelor timpuri sperând că această asociație va fi promotoarea unor acțiuni necesare în vederea motorizării țării, precum: îmbunătățirea drumurilor, întocmirea legislației rutiere, înființarea unor școli de mecanici auto și a unor ateliere de reperați auto etc.

Bibliografie

  • Reindl Otto. Îndrumar juridic pentru automobilişti (1981)

Legături externe