Bucovăţ (Timiş)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Bucovăţ

Comuna Bucovăţ (Timiş)
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Atestare 1492
Populaţie 1152 locuitori
Cod poştal 307352

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Bucovăţ este un sat în judeţul Timiş, centru administrativ al comunei cu acelaşi nume. Are o populaţie de 1.152 locuitori (2002).

Localizare

Se situează în centrul judeţului Timiş, la circa 10 km est de municipiul Timişoara. Se învecinează la nord cu Remetea Mare (3 km), la est cu Bazoşu Nou (3 km), la sud cu Albina, la sud-vest cu Moşniţa Veche (7 km).

Istorie

Pe teritoriul localităţii au fost descoperite urme arheologice începând cu epoca fierului, dar mai ales din neolitic. Conform Monografiei Banatului de Ioan Lotreanu, prima atestare documentară datează din 1492, într-o diplomă care îi acordă Bucov-ului statutul de oraş. Acest lucru arată că localitatea e mult mai veche. Despre existenţa localităţii în perioada otomană nu se cunosc amănunte, dar ea exista la 1690, pentru că este consemnată de Marsigli în notele sale.

Sursele documentare de după cucerirea Banatului de către habsburgi, însemnează satul cu numele Bucova (la 1723, pentru că la 1717 nu apare menţionată). Iniţial, vatra satului s-a aflat în altă parte, pe o zonă mlăştinoasă. Din cauza numeroaselor inundaţii, satul a fost mutat pe vatra actuală. Până la 1720 locuitorii s-au mutat în totalitate în noua aşezare şi în plus au mai sosit aici familii de români din Oltenia, cărora localnicii le-au zis „ţărani”, de la care a rămas până astăzi o stradă numită „uliţa ţăranilor”. Prima şcoală a fost construită pe la 1774, iar în 1776, comuna avea 82 case.

În secolul al XIX-lea au fost încercate colonizări cu maghiari, dar aceştia au plecat, Bucovăţul rămânând complet românesc. A făcut parte din comuna Remetea Mare, de care s-a desprins în anul 2007 şi împreună cu Bazoşu Nou a format comuna Bucovăţ.

Populaţia

La recensământul din 2002, satul Bucovăţ avea 1.152 locuitori.

Bibliografie

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [1]