Cazul Berevoieşti

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Cazul Berevoieşti s-a petrecut la scurt timp după prima mineriadă din 13-15 iunie 1990 de la Bucureşti. În apropiere de comuna Berevoieşti, judeţul Argeş, au fost descoperite, îngropate, mai multe tone de documente aparţinând Securităţii şi SRI. Documentele fuseseră iniţial îngropate în secret, dar descoperite de către săteni. S-a încercat arderea lor, dar pentru că aceasta atrăgea atenţia, au fost din nou îngropate.

Scandalul a explodat atunci când un număr de documente au ajuns la redacţia ziarului România Liberă. Jurnaliştii ziarului au demarat o serie de investigaţii care au stârnit mare vâlvă în presa naţională şi străină. La venirea la faţa locului a Procuraturii, ziariştilor le-a fost interzis accesul la cercetări şi cazul s-a stins.

Printre documentele descoperite la Berevoieşti se numărau vechi documente ale Securităţii dar şi documente sustrase de la sediile partidelor de opoziţie atacate în timpul violenţelor de la 13-15 iunie. Pe seama acestora s-a speculat atunci o implicare a Serviciilor Secrete în Mineriade.

Bibliografie

  • Scorpan, Costin, Istoria României. Enciclopedie, Editura Nemira, Bucureşti, 1997 ISBN 973-569-180-9