Clubul Român de Presă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Siglă Clubul Român de Presă

Clubul Român de Presă (CRP) este o organizaţie neguvernamentală cu personalitate juridică, apolitică, din România, înfiinţată în 1998, cu scopul de a promova interesele cu caracter profesional, economic şi legislativ a ziariştilor, editorilor şi proprietarilor de presă, faţă de instituţiile statului de drept, mediul economic şi de afaceri din ţară şi din străinătate. [1] Prin activităţile desfăşurate, CRP îşi desfăşoară activitatea în vederea realizării unor activităţi pentru a promova profesionalismul, valorile morale ale jurnalismului şi răspunderea socială a celor care activează în acest domeniu.

CRP a întocmit primul cod deontologic al ziaristului, din România,[2] acceptarea acestui cod fiind necesară pentru toţi membri care fac parte din această asociaţie a jurnaliştilor.

Organizare

În prezent din CRP fac parte 35 de societăţi de media, 94 de jurnalişti şi 6 companii simpatizante.

Organismul de conducere executivă al CRP este Consiliul de Onoare, format din membri fondatori şi membri aleşi, are ca responsabilitate definirea poziţiilor publice ale organizaţiei, prin comunicate de presă, dar şi supravegherea activităţilor asociaţiei. În prezent, preşedintele CRP este jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Ca organizare internă, CRP este împărţit în 2 departamente, Departamentul Proprietarilor şi Departamentul Jurnaliştilor. Din primul departament fac parte reprezentanţii societăţilor de media din România, iar din al doilea departament fac parte reprezentanţi ai redacţiilor societăţilor care fac parte din club şi din jurnalişti independenţi.

Note

  1. http://www.pressclub.ro/crp/statut.html
  2. http://www.pressclub.ro/crp/index.html

Legături externe