Complexul Arheologic Tropaeum Traiani

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Tropaeum Traiani este un complex arheologic format dintr-un monument triumfal, un altar şi un mormânt tumular. Complexul comemorativ roman a fost ridicat pentru a celebra victoria romanilor asupra coaliţiei formate din geto-daci, buri şi sarmaţi, ca urmare a luptelor din această zonă, desfăşurate în anul 102. Complexul este dispus în plan sub forma unui triunghi isoscel, la baza acestuia fiind Monumentul Triumfal şi Tumulul Funerar, iar în vârf Altarul. Cele 3 elemente ale sitului arheologic au fost cercetate între anii 1882 - 1894 de arheologul român Grigore Tocilescu.

Complexul este situat în apropierea actualei localităţi Adamclisi, la 1,5 km nord-est de DN3 - Constanţa-Ostrov, la aproximativ 65 km de litoralul Mării Negre.

Altarul roman

A fost ridicat în anul 102 în memoria soldaţilor romani, conduşi de Împăratul Traian, căzuţi pe câmpul de luptă, împotriva armatelor conduse de regele dac Decebal. În prezent altarul nu se mai păstrează, dar conform cercetărilor arheologice a rezultat că altarul avea o formă paralelipipedică cu laturile de 12 m, respectiv 6 m. Conform urmelor arheologice păstrate (fragmente de inscripţii) a fost estimat şi numărul soldaţilor romani menţionaţi pe inscripţiile altarului, circa 4.000, soldaţi căzuţi în luptele de la Adamclisi.

Mormântul tumular roman

Mormântul tumular (movilă conică de pământ ridicată peste un mormânt), ridicat în anul 102, la scurt după ridicarea altarului, se afla în spatele Monumentului Triumfal. Tumulul a adăpostit mormântului unui ofiţer superior roman, căzut în luptele de la Adamclisi. Mormântul nu a fost amenajat niciodată, dar cu toate acestea ruinele păstrate permit identificarea locului şi a mărimii tumulului. Mormântul a fost descoperit de Grigore Tocilescu în urma săpăturilor din anul 1897.

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani - perspectivă generală de la poarta de acces spre monument
Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Tropaeum Traiani.

Monumentul Triumfal a fost construit întra anii 106-109, după proiectul lui Apollodor din Damasc. Construcţia cilindrică, cu un diametru de de 40m, amplasată pe o bază cu trepte, avea în zona mediană 54 de metope care ilustrau luptele dintre soldaţii imperiului roman şi armatele aliate conduse de regele dac.