Constantin Bacalbaşa

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Constantin Bacalbaşa
Replace this image male.png
Născut 21 august 1856, Bucureşti
Decedat 5 februarie 1935, Bucureşti
Ocupaţie publicist, memorialist, om politic
Partide Conservator
Părinţi Costache Telescu Bacalbaşa
Aneta Bobescu

Constantin Bacalbaşa (n. 21 august 1856, Bucureşti - d. 5 februarie 1935, Bucureşti) a fost publicist, memorialist şi om politic.

Unul din cei treisprezece fii ai pitarului Costache Telescu (Bacalbaşa), mulţi ani şef al poliţiei din Brăila, şi al Anetei Bobescu, Constantin Bacalbaşa beneficiază de o educaţie aleasă. Şcoala elementară şi gimnazială le absolvă la Brăila, iar liceul la „Sfântul Sava” din Bucureşti, după care studiază doi ani la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care o părăseşte pentru cariera de ziarist (1879).

Este redactor principal la „Emanciparea” şi „Adeverul”, colaborează la „Drepturile omului”, „Telegraful”, „Conservatorul”, „Epoca”, „Dimineaţa”, „Universul”, „Literatorul”, „Lupta”, „Naraţiunea”.

Întemeiază şi conduce „Ghiţă Berbecul”, revistă umoristică, „Ţara”, „Patriotul” şi „Românimea”. Opera sa constă, mai ales, în două lucrări memorialistice: Capitala sub ocupaţia duşmanului (1921) şi Bucureştii de altă dată (1927-1932), dar şi în literatură şi dramaturgie, Chestia cârciumarilor (1908), Răvaşe de plăcintă (1908), Pardon (1899), ultima scrisă împreună cu fraţii săi Anton şi Ion.

Membru al Partidului Conservator, este ales deputat în 1911 şi 1912, iar din 1919 devine preşedintele Sindicatului Ziariştilor. Este onorat cu înalte distincţii, precum cea de Comandor al „Ordinului Sfântul Sava”, Cavaler al „Legiunii de onoare” şi Ofiţer al „Palmelor Academiei”, în Franţa.

Constantin Bacalbaşa considera că cel mai frumos stil literar este doar acela pe care toată lumea îl înţelege, de la omul cult până la cel simplu, el însuşi afirma: „acel scriitor care ştie să redea în chipul cel mai uşor de înţeles lucrul pe care îl spune, acela este scriitorul cel mai mare”.

Bibliografie

  • Stoica, Stan (coord.) - Dicţionar biografic de istorie a României, Editura Meronia, Bucureşti, 2008