Cornel Micloși

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Cornel Micloși
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 5 martie 1887, Covăsânţ, Arad
Decedat 10 august 1963, Timişoara
Ocupaţie inginer
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 1955

Cornel Micloși (n. 5 martie 1887, comuna Covăsânţ, judeţul Arad - d. 10 august 1963, Timişoara) a fost un inginer mecanic, metalurgist, profesor şi membru al Academiei Române. Este cunoscut ca inventator al metodei de sudură electrică "cap la cap".

Biografie

A urmat liceul la Arad și în Germania, apoi a absolvit Facultatea de Electrotehnică, din Karlsruhe, și Facultatea de Mecanică din Budapesta. A fost asistent și docent al Universității Tehnice din Budapesta și profesor la Universitatea Tehnică din Timișoara (1925-1930 și 1947-1965).

Cornel Micloși a fost membru al Academiei Române, iar în Timișoara a deținut funcțiile de director al Întreprinderilor Comunale (1919-1948), director al Centrului de Cercetări Științifice și director al revistei Sudura (1919-1945).

Ca metalurgist, a elaborat teoria sudării "cap la cap" a șinelor de cale ferată, prin ardere intermediară, ceea ce a condus la realizarea căii ferate continue, fără joante, și a publicat lucrări despre caracteristicile metalelor și aliajelor, despre comportarea metalelor și aliajelor, în prezența apei și aburului, despre ruperea casantă a oțelului.

A demonstrat în ce condiții se poate evita fenomenul legat de exploatarea căii ferate continue: ruperea șinei, ca urmare a solicitărilor la tracțiune și flambaj (iarna) sau ca urmare a solicitării la compresiune (vara).

Cornel Micloși a inventat metoda de sudură electrică "cap la cap", prin ardere intermediară a șinelor de cale ferată, direct în cale. A inventat și dispozitivul Taurus, de sudat electric șinele cu care se realizează căile ferate fără joante. Inginerul român a inventat și o mașină perfecționată, de încercat materialele la tracțiune și mai multe variante de mașini de încercat materialele la încovoiere, cu moment variabil.

Ca profesor, Cornel Micloși a predat cursurile "Utilizările energiei electrice" și "Acționări electrice" la Institutul Politehnic din Timișoara și a pregătit numeroase generații de specialiști în domeniul sudurii.

Bibliografie

  • "Inventatori români", Editura OSIM și Editura AGIR, București, 2000