Dumitru Graur

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Dumitru Graur
Dumitru Graur.jpg
Dumitru Graur
Naţionalitate român
Născut 1947, Bucureşti
Ocupaţie ziarist, comentator sportiv

Dumitru Graur (n. 30 mai 1947, Bucureşti) ziarist sportiv, comentator sportiv de radio şi televiziune, analist media, primul redactor şef al primei redacţii sportive TV din România la TVR. Pe parcursul carierei a scris numeroase articole şi anchete în presa scrisă, comentarii tv. A contribuit la crearea mai multor redacţii sportive de televiziune (TVR, Antena 1, Prima Tv).

Biografie

Este fiul lingvistului Alexandru Graur si al ziaristei Neaga Graur.

Între anii 1961-1966 a urmat cursurile liceelor Sfântul Sava şi Mihail Sadoveanu din Bucureşti. După absolvirea liceului, în acelaşi an, s-a înscris la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (IEFS), specializarea fotbal şi antrenor categoria a III-a, pe care l-a absolvit în anul 1971.

Activitate profesională

După efectuarea cursurilor universitare, s-a angajat la cotidianul Sportul, unde rămâne până în anul 1974. Aici a scris o serie de cronici despre fotbalul din divizia A. Din 1973, până în anul 1984, a lucrat ca redactor la Flacăra, revista condusă de poetul Adrian Păunescu.

Între anii 1984-1997 este angajat la TVR, iar începând din 1990 este redactorul şef al redacţiei sport în cadrul aceleiaşi televiziuni. Din această funcţie a pus bazele unui departament sportiv în cadrul TVR, format dintr-un colectiv redacţional tânăr. Aici a realizat diverse programe şi transmisiuni sportive, precum: Sport Magazin, Puls 180, Sport Club, Repriza a III-a, Nocturna Sportivă. În perioada activităţii desfăşurate în cadrul TVR a comentat mai multe sute de transmisii sportive, multe din ele fotbalistice, dar şi altele pe teme de atletism, automobilism, handbal. În anul 1994 a coordonat programul de reportaje "24 pentru '94".

Autograf pentru Enciclopedia României semnat Dumitru Graur

Începând cu anul 1997, an în care părăseşte televiziunea naţională, este director al departamentului sportiv în cadrul televiziunii Prima TV.

În anul 1999 părăseşte Prima TV şi activează ca şef al departamentului sportiv la Antena 1, precum şi realizator/comentator de emisiuni sportive. Începând cu 2001, până în 2003, a avut funcţia de director al cotidianului sportiv Gazeta Sporturilor şi al diviziei "Sport" din cadrul Trustului de presă Intact.

Începând cu anul 2005 devine producător TV independent şi realizează prin firma proprie, „Agenţia de Publicitate Sportivă şi Marketing Balkan Football SRL”, programul “Parfum de glorie”. Cele 64 de episoade ale programului au avut ca subiect prezentarea valorilor sportive româneşti.

Din luna martie 2011 a devenit preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România, prin vot democratic, pentru următorii 4 ani.

Premii şi distincţii

A fost premiat cu mai multe premii pentru întreaga sa activitate, dintre acestea cele mai importante sunt: premiul „Sebastian Domozină” (2001) - pentru cel mai bun gazetar sportiv al anului (CSJ), premiul „Ioan Chirilă” (2001) pentru presă scrisă - oferit de Asociaţia Presei Sportive, premiul special pentru emisiunea „Ora lui Graur” din cadrul Radio Bucureşti (2002), premiul APTR 2008 pentru cea mai bună emisiune sportivă a anului cu programul „Parfum de glorie”.

Bibliografie

  • *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. II, Bucureşti, Editura Aramis, 2002
  • *** Who’s Who in Romania, ediţia 2010

Legături externe