Emil Petraşcu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Emil Petraşcu
Emil Petrascu.jpg
Născut 1894
Decedat 1967
Ocupaţie inginer radiocomunicaţii
Căsătorit cu Miliţa Petraşcu

Emil Petraşcu (n. 1894; d. 1967), inginer, specialist în domeniul radiocomunicaţiilor.

Biografie

A fost profesor la Institutul Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti. A făcut parte din grupul de specialişti care a fondat în 1925 Asociaţia Prietenilor Radiotelefoniei. Asociaţia avea un program de activitate care prevedea demersuri pentru accelerarea libertăţii de recepţie şi construirea unui post de emisie, susţinerea unor conferinţe de popularizare, crearea unui radio club, a unei şcoli de învăţare a radiofoniei şi apariţia unei publicaţii periodice numite Radiofonia care a fost condusă de Emil Petraşcu.

În 1927 a fost cel care a proiectat construcţia primului post de emisie românesc la Institutul Electrotehnic. Acesta a fost precursorul Societăţii Române de Radiodifuziune. A iniţiat şi susţinut emisiunea "Poşta tehnică" cu sfaturi pentru radiofonişti şi a ocupat funcţia de director tehnic al Radiodifuziunii.

A avut o contribuţie importantă la realizarea în 1926 a primului emiţător de radiodifuziune românesc. Cu ajutorul acestuia s-au realizat primele emisiuni cu caracter regulat din România. A fost autorul mai multor lucrări în domeniul circuitelor şi tuburilor electronice, publicând în 1956 un tratat de tuburi electronice.

A fost căsătorit cu sculptoriţa Miliţa Petraşcu.

Bibliografie

  • Stanciu, N., Dicţionar tehnic de radio şi televiziune, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1975

Legături externe