Fotbal minut cu minut

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Fotbal Minut cu Minut)
Salt la: navigare, căutare

Fotbal minut cu minut a fost şi este o emisiune radiofonică de transmisiuni directe de la meciuri din cadrul Campionatului Naţional de fotbal.

Istoric

Prima transmisiune radiofonică sportivă din România, meciul de fotbal România - Iugoslavia, a fost realizată în 11 iunie 1933, avându-l ca moderator pe Gheorghe Ţari.

Prima transmisiune radiofonică a unor meciuri din cadrul Campionatului Naţional de fotbal a fost realizată pentru prima dată în 22 noiembrie 1964. Emisiunea lua forma unei conferinţe în care puteau fi comentate doar patru meciuri, deoarece condiţiile tehnice nu permiteau transmiterea mai multor meciuri. Moderatorii preluau pe rând legătura pe unul dintre cele patru stadioane şi comentau în direct meciurile.

În anul 1965, în cadrul emisiunii Sport şi muzică se difuzau toate meciurile şi secvenţe de la alte întreceri sportive care se desfăşurau la aceeaşi oră. Programul de 150 de minute era în mare parte dedicat prezentării meciurilor, avancronicii etapei semnata de Ioan Chirilă şi recapitulării rezultatelor, iar pauzele dintre prezentări erau acoperite cu muzică şi umor.

Comentatorii

Prima emisiune cu numele „Fotbal minut cu minut” a fost difuzată în data de 24 aprilie 1965, iar realizator şi moderator era Ion Ghiţulescu până în 1971. I-au urmat Gheorghe Minoiu, Nicolae Soare şi Ioan Mureşanu. Printre comentatorii care au colaborat la realizarea emisiunii s-au numărat Victor Tudor Popa, Mircea Radu Iacoban şi Vasile Arhire, Sebastian Domozină, Nicolae Secoşan, Aristide Buhoiu, Dan Voicilă, Eftimie Ionescu, Radu Urziceanu, Hristache Naum, Dumitru Pelican, Ilie Dobre, Răzvan Apostolescu, Corneliu Mihăilescu, Teodor Mateescu, Radu Antofi, Tiberiu Tudor, Adrian Fetecau, Ştefan Alecsiu, Răzvan Tomescu, Cătălin Cârnu, Mugur Corpaci, Adrian Soare, Gabriel Liviu Balica, Florin Carabaş, Viorel Grigoriu.

Situaţia actuală

Emisiunea a continuat şi după 1989, însă desfiinţarea etapei din cauza transmisiunilor televizate a determinat pe realizatorii acesteia să găsească alte formate care să suplinească lipsa transmisiunilor directe. Adrian Soare a cărui colaborare cu Radio România a început în 1997 este actualul producător şi moderator al emisiunii difuzate la Radio România Actualităţi.

Legături externe