Ioan Şuluţiu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Şuluţiu
Replace this image male.png
Alte nume Sterca-Şuluţiu Ioan
Născut 1796, Abrud, judeţul Alba
Decedat 1858
Ocupaţie ofiţer
Copii Dionisie şi pe Iosif

Ioan Şuluţiu alias Sterca-Şuluţiu Ioan (n. 1796, Abrud, judeţul Alba – d. 1858, ?), ofiţer, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

Provenea dintr-o familie română de origine nobiliară. Fratele său a fost Alexandru Sterca-Şuluţiu, mitropolit român greco-catolic. A avut doi fii, pe Dionisie şi pe Iosif.

A fost ofiţer în armata austriacă, apoi funcţionar al administraţiei imperiale din Transilvania. A fost proprietar de mine de aur în Munţii Apuseni. În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a fost numit tribun (maior) în Legiunea Auraria Gemina, condusă de prefectul Avram Iancu.

Lui Ioan Şuluţiu i se atribuie fabricarea tunurilor de lemn de care s-au folosit moţii în timpul revoluţiei. Tot el a instruit o parte luptătorii români din munţi. În casa sa din Abrud a găzduit vreme îndelungată revoluţionarii munteni care s-au refugiat în Transilvania în anul 1848. În timpul primei bătălii de la Abrud de la începutul lunii mai 1849 i-a fost jefuită complet casa, fiind nevoit să fugă din oraş cu toată familia pentru a scăpa cu viaţă din mâinile maiorului Hatvani Imre, care voia să îl execute.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2