Ion C. Constantinescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Ion C. Constantinescu (n. 15 octombrie 1884, Recea, comuna Valea Mare, judeţul Olt - d. 5 februarie 1963, Bucureşti), inginer. Este inventatorul aparatului teletipografic şi proiectantul primei centrale telefonice automate, Dacia II.

Biografie

Studiile liceale le-a încheiat la Şcoala de telegrafişti, iar apoi s-a înscris la Facultatea de matematici a Universităţii din Bucureşti. A continuat studiile la Şcoala superioară de electricitate din Paris, iar apoi a devenit profesor universitar la Institutul Politehnic din Bucureşti (1924-1950). În cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, a fost cel care a pus bazele învăţământului superior de telecomunicaţii.

În timpul studiilor de la Paris a obţinut un brevet de invenţie francez pentru aparatul teletipografic care stă la baza teleimprimatoarelor moderne. În 1925 a studiat propagarea undelor electromagnetice, stabilind condiţiile pentru obţinerea dipolilor complementari. A fost cel care a studiat şi proiectat în 1927 prima centrală telefonică automată, Dacia II.

Opera

  • Manual de aparate şi instalaţiuni telegrafice şi telefonice, Bucureşti (1923)
  • Curs de transmisiuni telegrafice şi telefonice (1928)
  • Curs de unde electromagnetice şi circuite electrice (1941)
  • Transmisii electromagnetice (1947)

Bibliografie

  • Stanciu, N., Dicţionar tehnic de radio şi televiziune, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1975