Ion Tănăsescu (chirurg)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ion Tănăsescu
Ion Tanasescu.JPG
Născut 1 septembrie 1875, Fălticeni
Decedat 25 ianuarie 1954, Bucureşti
Ocupaţie chirurg
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române

Ion Tănăsescu (n. 1 septembrie 1875, Fălticeni - d. 25 ianuarie 1954, Bucureşti), chirurg, membru titular al Academiei Române.

Biografie

S-a născut la 1 septembrie 1875 la Fălticeni. Începe liceul la Fălticeni, apoi merge la Iaşi la „Institutele Unite”, unde îşi ia bacalaureatul în 1896. Între 1896 şi 1902 studiază medicina la Iaşi. La sfârşitul facultăţii îşi ia doctoratul cu teza „Consideraţiuni generale asupra hidrocelului şi tratamentului său”. În 1903 pleacă la Paris unde frecventează clinicile chirurgicale ale profesorilor Hartmann, Tuffier şi Poirier. În această perioadă publică o serie de lucrări de anatomie din care se constată calităţile sale de cercetător minuţios şi dorinţa de a elucida o serie de aspecte mai puţin cunoscute.

Terminate studiile în capitalka Franţei, se reîntoarce în ţară în 1907 şi este numit asistent la Clinica chirurgicală condusă de Leon Sculy. Trece examenul de docenţă şi concursul de profesor-agregat, în urma cărora ajunge profesor la Catedra de Anatomie. În 1912, în urma plecării la Bucureşti a profesorului Ernest Juvara, este numit profesor de Anatomie topografică şi clinică chirurgicală, post pe care îl deţine până în 1940, când este pensionat.

În 1933 reuşeşte să finalizeze noul şi modernul Palat al Clinicilor Chirurgicale la Spitalul „Sf. Spiridon”, în care se mută Clinica a II-a Chirurgicală Semiologică, care era, la acea vreme, una din cele mai moderne clinici chirurgicale din ţară. Între 1930-1935 a fost decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, iar în 1938 a fost ales rector al Universităţii din Iaşi.

Are o activitate publicistică foarte bogată. A fost membru titular al Academiei Române, preşedinte al Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi în 1914 şi 1920, membru al Societăţii de Chirurgie din Paris din 1929, membru asociat al Academiei de Chirurgie din Paris din 1935 şi membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie. A participat la diferite congrese naţionale şi internaţionale, unde a prezentat rapoarte şi comunicări.

Spirit integru, sobru, foarte ordonat şi exigent, profesorul I. Tănăsescu a creat o şcoală de anatomie cu urmaşi care au devenit celebri (I. Nubert, I. Iancu, I. Repciuc şi N. Barbilian) şi o şcoală de chirurgie remarcabilă (Vl. Buţureanu, N. Costinescu, V. Dobrovici). S-a stins din viaţă la 25 ianuarie 1954, la Bucureşti.

Bibliografie

  • Târcoveanu, E., Ion Tănăsescu. Creator de şcoală chirurgicală la Iaşi, în Jurnalul de Chirurgie, vol I, Iaşi, 2005 [1]