Iosif Genilie

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Iosif Genilie
Replace this image male.png
Alte nume Ioan Genilie
Naţionalitate român
Născut  ?, Sălişte
Decedat  ?
Ocupaţie publicist, profesor, bibliograf

Iosif Genilie (sau Ioan Genilie) (n. Sălişte, secolul al XIX-lea) a fost un publicist, primul profesor de geografie şi istorie (numită în acea perioadă „hronologie”) al Colegiului Sfântul Sava din Bucureşti (1832), autor de manuale şi bibliograf. Este considerat a fi creatorul terminologiei geografice în limba română, a introdus în circulaţie expresii geografice, unele din ele folosite şi astăzi.

Biografie

Un erudit al vremii, Iosif Genilie cunoştea greaca, latina, franceza, germana şi avea cunoştinţe bogate de literatură şi folclor. În perioada cât a fost profesor la Colegiul Sfântul Sava a redactat un catalog al bibliotecii colegiului (1846-1847).

Iosif Genilie a desfăşurat o activitate publicistică la „Cantor de avis şi comers”, iar apoi la revistele editate de el: „Universu” (1845-1848) şi „Mondul” (1847). Deseori publica articole fără semnătură, pe diverse teme sociale, culturale şi de cultură generală (biografii ale unor oameni celebri). În articolele sale a abordat şi analiza literară. Bunăoară, într-un articol intitulat Poesii, apărut la 1846 în „Universu”, a analizat creaţiile literare ale lui Grigore Alecsandrescu şi Ioan Catina. A fost un militant al introducerii alfabetului latin şi susţinea ca limba română să fie o limbă curată, populară şi fără „barbarisme latinizante”. Ideile despre limbă au fost exprimate în articole precum: Idee despre starea literaturii şi învăţăturii de acum în România (1837-1838), Barbarismi şi eleganţe româneşti (1846) şi Eleganţa, rostul româniei (1846). Ca admirator al poetului Alecu Văcărescu, pe care îl considera un Petrarca românesc, a publicat în 1847 Ceva despre poesiile lui Alecu Văcărescu şi a tipărit mai multe manuscrise ale poetului. Alături de articole despre literatură şi cultură a publicat în Universul şi creaţii proprii, poezii cu temă patriotică şi proză, sub forma unor meditaţii alegorice-filosofice.

Prima pagină a manualului Geografia istorică, astronomică, naturală şi civilă a continentelor în general şi a României în parte, ediţia 1855

Bine instruit şi în ştiinţe, alături de articolele literare, a publicat în „Universu” o serie de studii geografice şi istorice. Poate cea mai importantă contribuţie a lui Genilie în ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică a rămas lucrarea Geografia istorică, astronomică, naturală şi civilă a continentelor în general şi a României în parte, apărută în 1835. Lucrarea a fost folosită ca manual de mai mulţi elevi ai Liceului Sfântul Sava, printre care Nicolae Bălcescu şi Ion Ghica. Manualul publicat cu litere chirilice a fost reeditat în anul 1855. O altă lucrare redactată, folosită pentru studiul geografiei, a fost Principe de geografie politică, fizică şi astronomică pentru tinerimea şcoalelor publice (1874), tipărită în mai multe ediţii.

Bibliografie