Irina Codreanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Irina Codreanu
Replace this image female.png
Născută 18 iulie 1896, Bucureşti
Decedată 12 ianuarie 1985, Nogent sur Marne, Franţa
Ocupaţie sculptoriţă

Irina Codreanu (n. 18 iulie 1896, Bucureşti – d. 12 ianuarie 1985, Nogent sur Marne, Franţa). Sculptoriţă.

Biografie

A studiat la Academia «La Grande Chaumière» din Paris, în 1919–1923, cu sculptorul Émile Antoine Bourdelle, apoi în atelierul lui Constantin Brâncuşi, evoluând stilistic în spiritul maestrului.

A expus la Salon d’Automne, Salon des Indépendents sau Salonul artelor decorative din Paris, oraş unde şi-a organizat prima expoziţie proprie la începutul anilor ’20. În 1928, lucrările sale au putut fi admirate la Salon Triénal din Liège, unde Muzeul Municipal i-a achiziţionat Fecioara, lucrată în bronz negru, dar şi la Bruxelles.

A continuat să producă şi să expună la Berlin, în 1927, şi la Bucureşti, în 1929, când Pinacoteca i-a reţinut lucrările în bronz Chinezoaica şi Daria.

Până în anul 1934, când a renunţat la sculptură, din motive de sănătate, dedicându-se picturii, a mai expus la Salonul Oficial din Bucureşti şi la mai multe expoziţii pariziene. Portretistica a deţinut un loc de seamă în ansamblul operei sale.

„Irina Codreanu practică un modelaj diferit care mărunţeşte textura şi fărâmiţează epiderma de parcă ar fi fost ciupită de vărsat. Nu se sfieşte să-şi urâţească modelele care îi pozează. Portretele acestea modelate în pământ nu sunt complezente şi nici nu mai aspiră ca în portretele de inspiraţie brâncuşiană (uneori şi modelul este acelaşi ca şi în cazul unor portrete ale lui Brâncuşi, de exemplu Eileen) la efigii pure şi esenţializate” (Ioana Vlasiu).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.